SZERETNÉK, HOGY HATÉKONYABBAN MŰKÖDJÖN A CÉG

2020.04.28. 09:15

Megújulás előtt áll a Bahart

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) új igazgatósága profiltisztításról szóló reorganizációs tervet készített, amelyhez május elejéig várja a kisebbségi tulajdonba került balatoni önkormányzatok szavazatait.

Tóth B. Zsuzsa / Napló

Kiemelten fejlesztenék a kompközlekedést

Forrás: Napló

Fotó: Balogh Ákos

A reorganizációs terv célja, hogy megújuljon, a korábbinál hatékonyabban működjön a Bahart, továbbá a profiltisztítás és a szervezet-optimalizálás eredményeként érdemben növekedjen a cég.

A Szabadics Zoltán igazgatósági elnök által szétküldött javaslatban az áll, hogy az elképzelések szerint megszűnne a társaságnál a szálloda-, a kemping- és a vitorláskikötő-üzemeltetés, valamint több menetrendi és sétahajójáratot törölnének. Öt hajót kivonnának a forgalomból, négy kikötőt bezárnának, ingatlanokat értékesítenének, a dolgozói létszámot 65-tel csökkentenék. Az állami tőkeemelés, a megtakarítások és az értékesítésekből fakadó bevétel segítségével kiemelten fejlesztenék a kompközlekedést, végrehajtanák a társaság műszaki modernizációját, illetve megvalósulhatna több időszerű fejlesztés – írja a veol.hu.

Kiemelten fejlesztenék a kompközlekedést
Fotó: Balogh Ákos / Napló

A javaslat szerint a nem közcélú tevékenységek kiszervezése és a megmaradó alaptevékenységek racionalizálása nyomán a működési hatékonyság javulna. Az intézkedések 2021-től évente mintegy 200 millió forint megtakarítással járhatnak, és így a cég működése a közcélú menetrendi hajózás optimalizált fenntartása mellett sem lenne veszteséges. A javaslatot a kisebbségi tulajdonosok támogatása nélkül is elfogadhatják.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség társelnöke, a cégben kisrészvényes Szigliget polgármestere szerint a Bahart reorganizációs javaslata teljesen ellentétes az önkormányzatok által eddig képviselt működési koncepcióval. Ugyanis az önkormányzatok a cég egyben tartását vállalták, és eddig ugyancsak fontos szempont volt, hogy az összes tulajdonos településen működjön a személyhajózás, függetlenül a gazdaságosságtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában