Fejlesztenék a kis falut

2020.04.08. 07:00

A száz lelket számláló Ortaházán nagy terveket szőnek

A koronavírus- járvány elleni helyi intézkedésekről és a települést érintő jövőbeni fejlesztési tervekről is beszélt Rácz József polgármester, aki február óta tölti be a tisztséget.

Korosa Titanilla

Rácz József (balról) adja át a maszkot Czigány Ágnesnek, jobbra Belső József alpolgármester

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Minden lakónak osztottunk ki többször használatos, tisztítható maszkokat, az időseket elláttunk újságokkal, magazinokkal – kezdte Rácz József. – Nemcsak ők kaptak maszkokat, hanem a pákai közös hivatal dolgozói, a háziorvos és körzeti megbízott is. Emellett intézzük az időseknek a bevásárlást, a gyógyszerek kiváltását, és az ebédet is házhoz szállítjuk. Rácz József polgármester természetesen a jövőbeni tervekről is szólt.

Rácz József (balról) adja át a maszkot Czigány Ágnesnek, jobbra Belső József alpolgármester
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– A településen a polgármesteri hivatal, a könyvtár és a kultúrház egy épületben foglal helyet, ami felújításra szorul – magyarázta. – Az épület külső felújítására, a nyílászárók cseréjére, szigetelésre pályázunk, a Magyar Falu Program keretében pedig a belső terek megújítását szeretnénk megvalósítani, hogy a mai kor követelményeinek megfeleljenek. Itt tartottuk eddig is az idősek napját, de nagyobb hely kellene, ezt némi átalakítással meg lehetne oldani. Az épületben van berendezve az imaház, mise minden hónap utolsó hétfőjén van, illetve van egy hátsó lakásrész is, ami kihasználatlan, oda melegítőkonyhát rendeznénk be.

Továbbá tervezik, ha véget ér a veszélyhelyzet, hetente két órát nyitva tartana a könyvtár.

– Kevés a fiatal a faluban, mintegy százan élünk itt, a helybéliek hetven százaléka nyugdíjas – folytatta a polgármester. – Most a járványhelyzet miatt kértük őket, hogy maradjanak otthon, a boltba se mozduljanak ki, inkább megoldjuk a bevásárlást a leadott listák alapján. A kisbolt egyébként délelőttönként nyitva tart hétfőtől péntekig. Falugondnoki szolgálat létrehozásán is gondolkodunk, de ez egyelőre távolabbi terv, hiszen járművet is kellene beszerezni hozzá. Szeretnénk a települést minél rendezettebbé tenni, a falu központjában közösségi teret alakítanánk ki játszótérrel, esetleg kerékpáros pontot, illetve tündérkertet is szeretnénk. A központban még rendezni kell a területet – tette hozzá a település vezetője.

A falu gazdálkodásáról Rácz József elmondta, hogy költségvetésükhöz nagyban járul hozzá a Mol Zrt.-től származó iparűzési adó, amit az olaj- és gázgyűjtő telep után fizettek. A pákai közös önkormányzathoz tartozó intézmények támogatása mellett jelentős összeg jut a költségvetésből különféle szociális támogatásokra is.

– Tüzelőt adunk a családoknak minden télen, amit pályázati és saját forrásból biztosítunk – így Rácz József.

A települési programokról szót ejtve a polgármester hozzátette: a szépkorúak napja idén elmarad, az augusztusi búcsú pedig a járványhelyzet alakulásától függ majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában