Koronavírus Zalában

2020.03.31. 07:00

Ügyeleti változás: Keszthelyre irányítják a Hévíz környékieket

Átalakították a koronavírus-járvány miatt az orvosi ügyeleteket. A hévízieknek és a térségben élőknek most Keszthelyre kell menniük, ha 16 óra után gyors segítségre van szükségük.

Péter Árpád

Az orvosi rendelőt telefonos egyeztetés nélkül nem szabad felkeresni, erre táblák is figyelmeztetnek Hévízen Fotó: Péter B. Árpád

A miniszteri rendelkezés a betegek és az egészségügyi dolgozók védelme érdekében született, fogalmazott Varga András, a hévízi Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény (TASZII) vezetője. A hévízi központi orvosi ügyelet eddig a helyiek mellett Alsópáhok, Felsőpáhok, Nemesbük és Zalaköveskút polgárait is ellátta, nekik mostantól a Keszthelyi Alapellátási Intézet Sopron utcai rendelőjébe kell menniük hétköznapokon 16 és másnap reggel 8 óra után, hétvégén pedig egész nap. Ott, tekintettel a járványra, külön látják el az akut légúti panaszokkal érkezőket.

Az orvosi rendelőt telefonos egyeztetés nélkül nem szabad felkeresni, erre táblák is figyelmeztetnek
Hévízen Fotó: Péter B. Árpád

Varga András hozzátette, az ügyelet felkeresése előtt azonban fel kell hívni a központi, megyei 92/321-000-ás telefonszámot, ahol a páciens panaszai alapján a diszpécserközpont a megfelelő helyre irányítja őt.

– A hévízi házi-, gyermek- és fogorvosi, valamint a védőnői ellátás a már korábban hozott korlátozó intézkedések mellett vehető igénybe – adott tájékoztatást a TASZII vezetője. – Ez azt jelenti, hogy az orvosok, szakemberek a rendelési időben bent tartózkodnak, telefonon elérhetők, és az egyeztetést követően döntenek az ellátás módjáról.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a központi protokoll alapján feltérképezik, az esetleges fertőzés terjesztését tekintve a beteg a kockázati csoportba tartozik-e (ez praktikusan egyebek mellett légúti panaszokat jelent), és ha nem, akkor fogadják. Amennyiben például valakinek a lába fáj és nincs a Covidra utaló egyéb tünete, akkor ellátják a telefonos egyeztetést követően.

A gyógyszerek továbbra is felírathatók – telefonos kérés alapján – e-recept formájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában