Koronavírus Zalában

2020.03.29. 20:00

Koronavírus a nagyvilágban: videón a Hongkongban élő zalai Gyuris Roland beszámolója

A zalaegerszegi származású Gyuris Roland 7 éve él Hongkongban. Fontosnak érezte, hogy a kint szerzett tapasztalatait megoszthassa a zalaiakkal.

Ujvári Klaudia

Gyuris Roland 7 éve él Hongkongban

Fotó: Gyuris Roland

Hongkongban különösen érzékenyek a koronavírus-járványra, mert sokak emlékezetében élénken él a 2003-as SARS-vírus. Így számukra nem új keletű a maszkok ilyen fokú használata.

- A legegyszerűbb, otthon készített maszkok is nagyfokú védelmet nyújtanak a viselőjének, de legfőképp a környezetének – meséli Gyuris Roland. – Ha az emberek meg akarjak úszni, azt kell figyelni, hogy ezek az országok, és főleg az átlag polgárok mit tesznek. A legújabb kínai adatok szerint a gyógyultak közül sokan arról számoltak be, hogy elvesztették tüdőkapacitásuk jelentős részét.

Elmondása szerint Hongkong december óta küzd a vírussal. Nagyjából két héttel ezelőttig összesen 207 megbetegedés, és 4 haláleset történt. Érzékeltetésként: ezeket a számokat annak dacára érték el, hogy egy Budapestnél négyszer nagyobb területen hét és félmillió ember él.

Gyuris Roland 7 éve él Hongkongban
Fotó: Gyuris Roland
Hongkong relatíve üres. Itt tömeg és dugó szokott lenni. Mindenki maszkot visel
Fotó: Gyuris Roland
Úgy tűnhet, mintha rengetegen lennének az utcán, azonban ezek a fotók ebédidőben, a világ egyik pénzügyi központjában készültek Fotó: Gyuris Roland

A lakosság egy naponta frissülő térképen tudja nyomon követni a napi megbetegedéseket.

- Az elmúlt időszakban rengeteg diák és külföldön élő hongkongi polgár jött vissza a nyugati országokból, ennek következtében az esetek száma megugrott. A januári fertőzéseket tekintve a legfiatalabb egy 26 éves volt, most viszont az egyévestől kezdve, majdnem minden korcsoportban előfordulnak esetek – hangoztatta.

Roland kitért arra is, hogy az emberek zöme hajlamos úgy gondolni, hogy majd a meleg idő hatására minden megoldódik.

- A melegebb éghajlatú országokban ugyanúgy terjed, itt nálunk most 27 fok körüli a hőmérséklet... Nem kéthetes futam lesz, hónapokra kell készülni.

Videóüzenetében további hasznos tippeket osztott meg:

Jelentkezzen Ön is!

Ahogy korábban megírtuk, azoknak a külföldön élő, Zala megyei származású olvasóinknak a jelentkezését várjuk, akik rövid videóüzenetben beszámolnának nekünk országuk/városuk aktuális helyzetéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában