A falu híres szülötte

2020.03.09. 07:00

Konferencia Mező Ferenc emlékére Pölöskefőn

A falu híres szülöttére, az olimpiai bajnok dr. Mező Ferencre emlékeztek szombaton a településen.

Szabó Zsófia

Csíki András sportigazgató, Horváth Vilmos elnök, Szollár Norbert polgármester, Somlai Attila sportújságíró dr. Mező Ferenc szobránál

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szabó Zsófia

A híresség emléke előtt évente tiszteleg nemzetközi sporttörténeti konferencia szervezésével az önkormányzat és a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület. A szervezet elnöke, valamint az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társaságának tagja, Horváth Vilmos elmondta: 2004- ben néhai Kis János – akinek neve, munkássága összeforrt dr. Mező Ferencével – álmodta meg az egyesületet, akkor még más névvel. A célja az volt, hogy az országban élő olimpiatörténészek, olimpiabarátok népszerűsítsék az olimpia eszméjét a Kárpát-medencében. A sport által történő kapcsolaterősítést is szorgalmazták anno, de napjainkban is az egyesület tagjai, azonban nem csak sportról szól minden az egyesület életében.

Csíki András sportigazgató, Horváth Vilmos elnök, Szollár Norbert polgármester, Somlai Attila sportújságíró dr. Mező Ferenc szobránál Fotó: Szabó Zsófia / Zalai Hírlap

– A célunk ezúttal is változatlan: a nagyközönségnek, főként a fiataloknak azokat az olimpiai eszméket villantanánk fel, amelyekről dr. Mező Ferenc olyan szépen írt – folytatta a Kárpát-medencei Sport Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Dr. Mező Ferenc sporttörténész az 1928-as amszterdami olimpián szellemi olimpiai bajnokságot nyert Az olimpiai játékok története című munkájával. Életpályájának egyik üzenete, hogy egy kis falu zsidó vallású szülötteként szorgalommal, kitartással a világhírnévig is el lehet jutni, mondta Horváth Vilmos.

Pölöskefőn büszkék dr. Mező Ferencre, emlékét szobor és a szülőháza falán emléktábla őrzi. Szollár Norbert polgármester közölte: örömmel adtak otthont az 50. nemzetközi konferenciának.

– A jövő generáció előtt is példaként szolgál dr. Mező Ferenc munkássága – mondta Szollár Norbert. – Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy megőrizzük emlékét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában