A beruházás újabb fejezetéhez érkezett

2020.02.13. 07:00

Hétszázezer köbméter szemétnek csinálnak helyet a bagolai telepen

Tavaly 41 ezer tonna regionális hulladék került a bagolai hulladéklerakóba, amelynek bővítése már régóta napirenden van.

Szabó Zsófia

A beruházás újabb fejezetéjez érkezett: elkészültek a bővítéshez szükséges, környezeti hatástanulmányok. Ezzel kapcsolatban – szintén a folyamat kötelező, törvényileg előírt részeként – közmeghallgatást tartottak szerdán, melyen elhangzott: a bagolai lakosokat a bővítéssel nem éri a jelenleginél nagyobb zajhatás és környezetszennyezés

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Korábban már beszámoltunk a tervezett bővítés folyamatáról. Erre azért van szükség, mert bizonyos számítások szerint a lerakó jelenleg működő üteme 3-4 éven belül megtelne. Azonban arra már üzemelni fog a tervek szerint az új bővítmény, amit a jelenlegi depótól délnyugati irányba építenek meg. A kivitelezés dandárját megelőzi azonban számos vizsgálat, mely sok más mellett a környezeti hatásokra is kitér. Azaz, hogy a létesítmény környezetében élő bagolai lakosok mindennapjait, életét miként befolyásolná a létesítmény bővítése.

A beruházás újabb fejezetéjez érkezett: elkészültek a bővítéshez szükséges, környezeti hatástanulmányok. Ezzel kapcsolatban – szintén a folyamat kötelező, törvényileg előírt részeként – közmeghallgatást tartottak szerdán, melyen elhangzott: a bagolai lakosokat a bővítéssel nem éri a jelenleginél nagyobb zajhatás és környezetszennyezés Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Ring Balázs, a Netta-Pannonia Hulladéklerakót Üzemeltető Kft. ügyvezetője a tegnapi közmeghallgatáson jelezte: a bővítés révén nem éri a jelenleginél nagyobb zajhatás, levegőszennyezés a lakosokat. Ami átmenetileg nagyobb zajt okozhat, az az építkezéssel járó munka, köztük a tárolómedence, a fogadó, valamint a műszaki-védelmi rendszer kialakítása. Az ügyvezető hangsúlyozta: minden az előírásoknak megfelelően, monitoringrendszerrel, kellő szigeteléssel és csurgalékvíz-elvezetéssel ke­rül kialakításra.

Ring Balázs, a Nagykanizsa-Netta-Pannonia Hulladéklerakót Üzemeltető Kft. ügyvezetője (balról) és Kapolcsi Imre, az Ökohydro Környezet és Vízgazdálkodási Mérnöki Iroda Kft. képviselője, külsős környezetvédelmi szakértő a fórumon Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

 

A közmeghallgatáson lakossági kérdésre elhangzott: az újabb ütem nem lesz magasabb a jelenleginél. A tervezett bővítéssel pedig 700 ezer köbméter hulladékot tudnának majd elhelyezni, 5,2 hektáros területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában