Biztosítani kell az átláthatóságot

2020.02.18. 17:30

Az Eckerle Automotive Zala Kft.-nél a lehető leghumánusabban zajlott a csoportos leépítés

„Az átláthatóság különösen fontos, mert a bizonytalanság megviseli az embereket, a korunkat jellemző gyors változások pedig gyakran teremtenek bizonytalanságot. Ez igaz az élet minden területére, és különösen gyakran szembesül ezzel, aki emberekkel foglalkozik.”

Arany Gábor

Erőss Andrea: Tapasztalataim szerint a dolgozókat leginkább a bizonytalanság viseli meg Fotó: A szerző

Erről is beszélt Erőss Andrea, akivel az Eckerle Automotive Zala Kft.-nél találkoztunk, ő irányította a bezárásra kerülő gyár létszámleépítését. Az Orban Consulting magyarországi cégvezetője közgazdász végzettséggel bérszámfejtőként kezdte pályáját, majd egy Komárom-Esztergom megyei nehézipari vállalatnál jutott el a HR-igazgatói posztig.

– Bővültünk, a kétszáz fő körüli létszám félezer fölé gyarapodott, ám később a sors úgy hozta, hogy csoportos létszámleépítéssel csökkenteni kellett a munkatársaink számát, ekkor tanultam bele kényszerűen a folyamatba, ennek több mint tíz éve – utalt az ezredforduló elejére visszanyúló kezdetekre. – Abban az időben komoly kihívásokkal szembesültünk, hiszen az elbocsátott munkatársak sokkal nehezebben tudtak elhelyezkedni. A leépítések folyamata a jog oldaláról rendezettnek mondható, nem szabad azonban megfeledkeznünk az emberi oldalról, és ez a nehezebb. Külsős tanácsadóként immár mindkét oldalt, tehát a munkajogi és az emberi oldalt is átfogom. Az elmúlt években jelentős változáson ment át a hazai munkaerőpiac, a dolgozóknak a korábbinál sokkal több lehetősége nyílik a gyors elhelyezkedésre. Mindez jól érzékelhető változásokat hozott a leépítések menedzselésében is. Korábban, akár még a 2010-es évek első felében is, pszichológusokkal egészítettük ki a csapatunkat, akik támogatást nyújtottak a felmondások átadásakor a dolgozóknak problémáik és a munkahelyük elvesztése miatti feszültségek átbeszélésében. Nem ritkán sírást, kiabálást, a passzív ellenállást kellett kezelni – idézte fel a nehéz időszakot. – Tapasztalataim szerint a dolgozókat leginkább a bizonytalanság viseli meg. Hiszen pontosan érzékelik azt, hogy gond van a munkahelyükkel, csökkennek a megrendelések, ezzel párhuzamosan a leterheltségük is, romlanak a céges mutatók. Ilyen körülmények között gyakran már várják a döntés bejelentését, az egyértelmű információt a továbbiakról. A biztos döntést megelőzően azonban egyeztetéseket kell folytatni a dolgozókkal, előzetesen szándékot bejelenteni az állami foglalkoztatási szervnél, ezt a munkajog szabályozza – vázolta a metódust. – Az általunk követett folyamat szerint első körben a dolgozók képviselőivel folytatott egyeztetésekre kerül sor. Körülbelül egy hónapot vesz igénybe, amíg eljutunk arra pontra, amikor a tényleges döntés már bejelenthető – emelte ki.

Erőss Andrea: Tapasztalataim szerint a dolgozókat leginkább a bizonytalanság viseli meg Fotó: A szerző

Erőss Andrea véleménye szerint ebben a folyamatban a munkavállalói érdekképviselet szinte semmilyen jogosítvánnyal nem rendelkezik, a munkáltatónak ma már mindössze tájékoztatási kötelezettsége áll fenn, így a viszonylag hosszú egyeztetési folyamat célja a jelenlegi jogi környezetben nehezen értelmezhető.

– Ezzel együtt ez az időszak lehetőséget nyújt arra, hogy a dolgozók számára fontos információk szervezett formában kerüljenek megosztásra az érintettekkel, elkerülve ezzel azt, hogy az információhiányos környezetben elinduljanak a helyzetet tovább rontó találgatások. Ez a fórum lehetőséget biztosít egyben arra is, hogy a tervezett leépítéssel kapcsolatban a dolgozók számára fontos kérdések, esetleg méltányossági igények a vezetőség asztalára kerülhessenek. A leépítést ekkor még nem tudjuk tényként kezelni, ezért a helyzet kissé ellentmondásos, hiszen jellemzően mindenki tisztában van vele, hogy a döntés magasabb szinten, a külföldi tulajdonosnál már valószínűleg megszületett. Ezt az időszakot igyekszünk teljességgel átláthatóvá tenni, és felkészülünk a legkülönbözőbb kérdésekre. Tapasztalatunk szerint, amennyiben a dolgozók megkapják a megfelelő tájékoztatást, akkor az a lehetőségekhez képest biztonságot teremt számukra, és a légkör is nyugodtabb. Ebben jó példát mutatott az Eckerle zalai gyára, ahol a helyi vezetőség még a pár éve létrehozott interaktív facebookos felületet is bevonta a korrekt tájékoztatás érdekében – magyarázta.

Erőss Andrea elmondta, az Orban Consulting jellemzően külföldi tulajdonban álló ipari cégektől kap megbízást, elsősorban a termelés hatékonyságának jobbítására, nemcsak hazánkban, hanem a teljes régióban. A megbízásokat olyan munkatársakkal teljesítik, akik mind az ipari környezet, mind a projektmenedzsment területén sokéves, széleskörű vezetői tapasztalattal rendelkeznek. A cégnek részfeladata a termelési kapacitás csökkentése vagy a teljes gyárbezárás koordinálása, ezen belül a létszám leépítése. Az együttműködés megkezdésekor a tulajdonos általában már világos célt tud megfogalmazni, milyen időtávon milyen helyzetet szeretne teremteni. Tény, ennek módszerébe általában nem szólnak bele, de fontosnak tartják, hogy a folyamat ne csorbítsa a cég jó hírnevét, megfeleljen a jogi előírásoknak és az emberiességi szempontoknak.

– Ha az előzetes egyeztetések folyamán akár munkajogilag, akár munkavállalói szempontból általunk képviselhetetlen igények merülnek fel, akkor természetesen nem tudjuk elvállalni a megbízást. Szerencsére eddig ilyen helyzet nem fordult elő – szögezte le Erőss Andrea, és itt fontosnak tartotta kiemelni, az Eckerle Automotive Zala Kft.-nél végrehajtott csoportos leépítés a lehető leghumánusabban zajlott, hasonlóval eddig még nem találkozott. Ebben a folyamatban egyébként nem jut neki hálás szerep, hiszen ő az, aki megjeleníti a tulajdonosi akaratot.

– Én vagyok az, aki végrehajtja a döntést, és ezzel a dolgozók szemében alkalmanként én válok minden baj forrásává, egyfajta ellenségképet vetítenek rám. Tudnom kell ezt kezelni – mondta, és a beszélgetés végén fontosnak tartotta kiemelni azt is, azzal, hogy külsős szakembert bíznak meg a kellemetlen feladat végrehajtásával, elérik azt is, hogy a leépítéssel járó konfliktusok nem mérgezik a régóta együtt dolgozó kollégák, főnökök–beosztottak közötti viszonyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában