újévi fogadás

2020.01.14. 07:00

Balaicz Zoltán: „Nekünk Zalaegerszegre és egymásra kell vigyáznunk…”

„A zalai megyeszékhely a térség legeredményesebb települései közé vezető úton halad. Az elmúlt időszak közös munkája megmutatta, hogy együtt gondolkodva, összedolgozva, közösen képesek vagyunk pozitív irányba vinni a város – és vele együtt a helyi közösség – sorsát. Minden fejlesztés, felújítás, beruházás azt mutatja: a maga helyén mindenki kiválóan végzi a munkáját.”

Varga Lívia

A rendezvényre a város és a megye prominensei, közéleti, politikai vezetők, cégek és intézmények első emberei kaptak meghívást Fotók: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Erről is beszélt a zalaegerszegi önkormányzat pénteken este megtartott hagyományos újévi fogadásán Balaicz Zoltán polgármester. Leszögezte: a kampányoknak vége, legközelebb 2022-ben lesz választás, így most két nyugodt, az építkezésekre és a fejlesztésekre koncentráló esztendő következik. Tavaly, tette hozzá, új képviselő-testület kezdte meg ötéves munkáját Zalaegerszegen.

– Nem mindent látunk ugyanúgy, de hiszem, hogy a közös célok fontosabbak. Az alázatot, a szerénységet, a munkát és a szorgalmat továbbra is alapértékeknek tartjuk, és mindannyiunknak szól a régi intés: A lábujjhegyre ágaskodó nem áll sokáig, a nagy léptekkel rohanó nem jut messze, a fényben álló nem lesz fényes, a magát hirdető nem lesz híres, a magát dicsérő pedig nem lesz dicső – fogalmazott a polgármester.

Innovációs díjat kapott az Integrity Magánklinika Kft. is. Középen az
elismeréssel Pigler István tulajdonos-ügyvezető

Az elmúlt évet összegezve kiemelte: jól döntöttek, amikor komolyan vették azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek révén tovább javult a helyi életminőség, amikor a helyi gazdaság fejlesztésével, az infrastruktúra modernizálásával és a képzési környezet átalakításával nyitottak a jövő és az innováció felé, és amikor egyszerre becsülték meg az idős generációkat, teremtettek modern körülményeket a fiataloknak, s előtérbe helyezték a környezet védelmét.

Az eredményeket számba véve rámutatott: tavaly tovább erősödött a helyi gazdaság, és újabb munkahelyek jöttek létre. Az álláskeresők aránya 2,3 százalékra csökkent. Elkészült az egyetemen egymilliárd forintos ráfordítással az innovációs és tudásközpont, épül 646 millió forintos beruházás keretében a duális szakképző központ, 320 milliós ráfordítással pedig a gazdasági inkubátorház harmadik üteme. Jelentős fejlesztések voltak az egyes városrészekben, melyek idén is folytatódnak. Számos út és járda újult meg. Sok évtizedes álmodozás után 170 milliárd forintos beruházással épül a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő, a sármelléki nemzetközi repülőteret közvetlenül érintő M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út, és tervezési szakaszban van az M8-as úttal, vagyis Ausztriával összekötő út nyomvonala is. A legkiemelkedőbb és a külvilág számára is legismertebb fejlesztés azonban a 45 milliárdos beruházással, 265 hektáron megvalósított és már működő járműipari tesztpálya.

A rendezvényre a város és a megye prominensei, közéleti, politikai vezetők, cégek és intézmények első emberei kaptak meghívást Fotók: Katona Tibor

Mindemellett sorban újultak és újulnak meg a bölcsődék, az óvodák, az iskolák, az orvosi rendelők, a szociális intézmények, a zöldfelületek, a kerékpárutak. A Modern városok program keretében, 9,5 milliárdos beruházással készül az új uszoda, tanuszoda és strand.

– A fejlesztésekkel a jövő erős és sikeres Zalaegerszegét építjük, ahol gyermekeink és unokáink is boldogan és elégedetten élhetnek – folytatta Balaicz Zoltán, kiemelve: a boldogsághoz hozzátartozik még egy fontos dolog: a közösség, „melynek építésére Zalaegerszegen mindig is nagy hangsúlyt fektettünk, nem volt ez másként az elmúlt esztendőben sem”. – Zalaegerszeg az eddigi eredményeivel bizonyította: készen áll a 21. század kihívásaira. Biztos vagyok benne, hogy ez a szellemiség a jövőben sem fog kiveszni az itt élőkből, sőt, új lendülettel kezdünk bele a munkába. Mert tudjuk: nekünk Zalaegerszegre és egymásra kell vigyáznunk!

– Zalaegerszegen új időszámítás kezdődött az elmúlt években – erről már Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszélt ünnepi köszöntőjében. – Egyrészt a zalaegerszegiek az önkormányzati és országgyűlési választásokon mindig egy irányba húztak, ennek hatására létrejött az a politikai stabilitás, amire építkezni lehet. Az építkezés persze kiváló építészeket is kíván, a város pedig abban a kedvező helyzetben van, hogy vezetői mindig jó szemmel látták meg, mi legyen a következő lépés. Zalaegerszeg egyike azon megyei jogú városoknak, amelyek meghallották az idő szavát, s az innovációra, a fenntartható fejlődésre kezdtek el összpontosítani – szögezte le a miniszter, megjegyezve: mindig nagy öröm az embernek a szülővárosába visszatérni, különösen, ha az a város Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő települése. Majd reményét fejezte ki, hogy Zalaegerszeg teljesítményét a továbbiakban is a fenntarthatóság, a fejlődés, az innováció és a példamutatás határozza meg, mert csak így maradhat a jövő városa…

A beszédek után átadták Zalaegerszeg Innovációs Díját, amit ezúttal az Autóipari Próbapálya Zala Kft. és az Integrity Magánklinika Kft. érdemelt ki teljesítményével.

Az Autóipari Próbapálya Zala Kft. innovációs díját dr. Háry András
ügyvezető vette át Balaicz Zoltántól és Palkovics Lászlótól

A rendezvényen, amelyre a város és a megye prominensei, közéleti, politikai vezetők, cégek, intézmények, civil szervezetek első emberei kaptak meghívást, a Zala zenekar adott műsort és Vigh László mondott pohárköszöntőt. Az ország­gyűlési képviselő, miniszteri biztos hangsúlyozta, a jelenlévők célja ugyanaz: olyan megyét építeni, ahol jó élni és jó dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában