Diákoknak és vívóknak

2020.01.29. 11:30

A tervek szerint halad a Mindszenty-iskolai sportberuházás Zalaegerszegen

A Zárda utcában, a Mindszenty-iskola udvarán impozáns épületek nőttek ki a földből: gyorsan halad a tervezett torna- és vívócsarnok tavaly elkezdett építése.

Hajdu Péter

Az épülő tornacsarnokban a bejárás résztvevői: Vigh László, Mecséri Krisztián, Francoise Debeaupte, az iskolafenntartó Notre Dame rend helyi főnöke, valamint Darabos Géza és Csordás Róbert

Fotó: Pezzetta

Az építkezésen Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a kivitelező Szabadics Zrt. és B&G Építő Kft. alkotta konzorcium szakembereinek társaságában tegnap sajtóbejárást tartott.

Az épülő tornacsarnokban a bejárás résztvevői: Vigh László, Mecséri Krisztián, Francoise Debeaupte, az iskolafenntartó Notre Dame rend helyi főnöke, valamint Darabos Géza és Csordás Róbert
Fotó: Pezzetta
Fotó: Pezzetta Umberto

– A mintegy négyezer négyzetméteres területen folyó munkák jó ütemben haladnak – mondta Vigh László. – A tornacsarnok hasznos alapterülete harmincszor negyvenöt méter, s ebben már benne van a leendő lelátó is, melyen körülbelül négyszázötven fős közönség tud majd helyet foglalni. Az iskolában nagy igény volt új tornateremre. Ezt a küzdőteret úgy tervezték, hogy három részt el lehet választani egymástól, így egyszerre akár három osztály testnevelésóráinak is helyet tud majd adni. A télen, hála az enyhe időjárásnak, szerencsére nem kellett leállni az építkezéssel. A kivitelezés tavaly ősszel kezdődött, és mára több mint harmincszázalékos készültségi fokon van a 3,3 milliárd forint értékű beruházás, mely a reményeink szerint még az idén befejeződhet.

Mecséri Krisztián, a kivitelezői konzorcium projektvezetője megerősítette, hogy a kivitelezés 30-33 százalékos készültségben van.– Két nagyobb létesítményről van szó, az egyik a tornaterem, ami 1100 négyzetméter alapterületet, plusz a lelátót foglalja magában – adott tájékoztatást a projektvezető. – A tornaterem mellett épül a vívóterem, ami 700 négyzetméter alapterületű. A vívótermet magában foglaló épület multifunkcionális építmény, amit a sporton kívül konferenciák rendezésére is igénybe lehet majd venni. A két épület még külön áll, de össze lesznek kötve, ez a rész egy-másfél hónap múlva készül el.

A kívülről, a Zárda, illetve a Mátyás király utcákból is jól látható építkezésről a szakember elmondta még, hogy az említett épületek szerkezetépítése zajlik jelenleg. Falazások, monolit szerkezetek beépítése, betonozás van folyamatban, ottjártunkkor a villámhárítót szerelték, valamint készült a vízszigetelés, illetve a tornaterem falaira felhelyezték a tetőt tartó acélszerkezetet, és megkezdődött a trapézlemezekkel történő fedés is.

A bejáráson jelen levő Darabos Géza építész tervező ezúttal nem elsősorban mérnökként, hanem a Zalaegerszegi Vívóegylet elnökeként adott tájékoztatást.

– Az iskolával megosztva használjuk majd a vívócsarnokot, melynek 16 pástja közül tíz szolgálja a versenysportot – részletezte Darabos Géza. – Jelenleg hat kicsi pástunk van, amelyek hossza az előírt méreteknek körülbelül a kétharmadát teszi ki. A zalaegerszegi vívósportban óriási váltás lesz, ha tizenhat szabvány méretű páston tudunk majd egyszerre edzeni.

A beruházás nagy előnyeit kétségkívül a befogadó iskola tanulói élvezhetik majd nap mint nap, efeletti örömét fejezte ki Csordás Róbert, a Mindszenty-iskola igazgatója.

– Nagyon várjuk már az átadást. Háromszáz gimnazista és négyszázötven általános iskolás tanuló jár hozzánk, rajtuk kívül százöt kollégistánk is van. Most kisebb termekben tartjuk a tornaórákat, ha elkészül az új tornacsarnok, a felszabaduló termeket tanteremként fogjuk majd használni – mondta egyebek között az igazgató.

Az új létesítményhez kapcsolódóan több mint hatvan parkolót is építenek a beruházás során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában