Kerekítő ritmusok a népi rigmusok talaján

2020.01.27. 14:00

A ritmus, a zene, az ének jótékony hatása a gyerekekre

A legkisebb gyerekek ringatása ösztönös nyugtatás, ezt minden szülő alkalmazza. De hogy a zenei eszközök milyen jelentőséggel bírnak a fejlődésben, azt kevesen tudatosítják.

Arany Horváth Zsuzsa

A városi könyvtár sorozatának foglalkozásain a szülők épp az ölbeli játékokat gyakorolják a zenepedagógussal Fotók: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Manapság a zenepedagógusokra vár a feladat, hogy meg- és visszatanítsák hajdani természetes tudásunkat, a ritmus, a dal használatát. A zalaegerszegi József Attila Városi Tagkönyvtárban e céllal zajlik hosszú évek óta az Örömkör, amely a néhány hónapos kicsiknek, kisiskolásoknak s velük együtt a szüleiknek nyújt efféle segítséget. Néhány napja Vajda Margit kanizsai zenepedagógus tartott foglalkozást az Örömkörben, ahol mind gyakrabban fordulnak meg az apukák is.

Vajda Margit: Úgy tapasztalom, hogy a fiatal szülők is egyre jobban visszatalálnak a népi mondókákhoz, dalokhoz, játékokhoz

– Énektanárként végeztem, de kisebb korosztállyal is foglalkozom. A saját kislányom születése után ismertem meg a J. Kovács Judit által kidolgozott úgynevezett kerekítő foglalkozásokat, melyek több korosztályra bontva tudnak segítséget nyújtani a zenei fejlesztéshez, s ezáltal képességeik, készségeik fejlődéséhez – mondta ottjártunkkor a szakember, aki sokfelé ellátogat, ha hívják, s viszi a legkülönfélébb „zajkeltő” eszközökkel, hangszerekkel teli batyuját. – Még Krétán is volt módom „kerekítőzni” és táncházat tartani. Azt hiszem, a fiatal szülők visszatalálnak a népi hagyományokhoz, ami kifogyhatatlan forrás.

Egykor anyukák, nagyik énekeltek, nem a YouTube…

– A szülők dolgoztak, a nagyszülők ölben cirógatva mondókáztak a gyerekekkel, akik hangokat képeztek, s tanultak sok-sok népdalt, játékos rigmusokat, a testrészek, állatok, növények nevét, a szókincsük is gyarapodott. Ha ma csak pár percig is megajándékozzuk ilyesmivel a gyerkőcöt, nagyon jót teszünk. Nem lehet kizárni a modern eszközöket, de érdemes korlátozni a hatásukat. A kínálatból csak az értékeset használjuk.

– Sokszor halljuk, nincsen jó hangom, én nem merek énekelni. Ez gond?

A városi könyvtár sorozatának foglalkozásain a szülők épp az ölbeli játékokat gyakorolják a zenepedagógussal Fotók: Katona Tibor

– A gyereknek az édesanya hangja a legszebben csengő, neki ez az etalon. Nem kell félni, hogy rosszat teszünk, az egyszerű, egy-két hangon billegő dalocskákat biztosan mindenki el tudja énekelni. Az sem baj, ha nem tiszta, a gyerek hálás lesz érte.

– A huszonéves szülők egyáltalán ismerik ezeket a mondókákat, dalokat?

– Hatalmas anyaggal dolgozunk, úgy látom, ismerik a legnépszerűbbeket, a foglalkozásokon pedig újakat tanulhatnak. A gyerekek nem unják meg, ha százszor hallják, akkor sem, sőt, a gyakori ismétlődés ebben a korban a stabilitást, biztonságot, kiszámíthatóságot jelenti számukra, amire nagy szükségük van. Minél több érzékszervre hatunk, annál kiegyensúlyozottabb lesz a gyermek. Énekelünk, simogatunk, táncolunk. Az érintés biztonságérzetet ad, s a szülő-gyerek kapocs erősödik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában