Nyílt nap

2019.11.28. 14:00

Tapasztalt pályakezdők: a duális képzés során már a munkahelyen is helytállnak

Több száz fiatal vett részt szerdán a Pannon Egyetem helyi kampuszának nyílt napján, ahol a duális képzési lehetőségekkel ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Szabó Zsófia

A zalaegerszegi Ganz-középiskolás fiataloknak, köztük Jakab Kristófnak, Kovács Bencének és Tüske Marcellnek Márton Kata mutatta be az egyetemet Fotó: Szakony Attila

A Dunántúl számos településéről érkeztek fiatalok a szakmai programra, amelyen előadásokkal, munkáltatói konzultációval várták a leendő hallgatókat. Dr. Tóth-Kaszás Nikoletta kampuszigazgató elmondta: életközelből térképezhetik fel a fiatalok a lehetőségeiket és az egyetemet ezen a rendezvényen.

– A duális képzés arról szól, hogy 26 hetet tölt a diák az oktatásban, 22 hetet pedig szakmai gyakorlaton. Mindez nem könnyű, ám segítjük a hallgatókat. Hétfőtől csütörtökig az egyetemen, a pénteki napokon és a tanítási szünetekben pedig a cégeknél szereznek tapasztalatot. Amellett, hogy szép fizetést kapnak, közel egymillió forintot is kereshetnek éves szinten a munkával a fiatalok, az egyetemen tanultakat a gyakorlatban is megismerhetik. A duális képzésre járó hallgatóink mindezek mellett életszemléletet, -tapasztalatot hoznak magukkal. A duális képzés során akár a leendő munkáltatóiknál dolgozhatnak, hiszen többen kapnak állásajánlatot a gyakorlat során – mondta dr. Tóth-Kaszás Nikoletta.

A zalaegerszegi Ganz-középiskolás fiataloknak, köztük Jakab Kristófnak, Kovács Bencének és Tüske Marcellnek Márton Kata mutatta be az egyetemet Fotó: Szakony Attila

Jelenleg három szak érhető el duális formában: a turizmus-vendéglátás, a mérnök-informatika és az üzemmérnök-informatika.

A nyílt napon nagyobbrészt fiúk érdeklődtek a duális szakok iránt. A kampuszigazgató azt mondta: mindez nem véletlen, az informatika még mindig az „urak” körében dívik jobban. Anga Gergely Máté harmadéves hallgatóként nem a képzési forma nehézségeit, hanem az előnyeit látja.

– Fontos tapasztalatokat szerzek azáltal, hogy dolgozok is a tanulmányaimmal párhuzamosan. A Tungsramnál szoftverfejlesztő, termelést támogató programokat készítek, egyúttal rengeteg tapasztalatot szerzek. Tény, hogy sok hallgató tart a duális képzésből adódó nehézségektől, a leterheltségtől. Ugyanis nem könnyű, különösen a vizsgaidőszakban, helytállni az egyetemen és a munkahelyen egyaránt. Azonban megéri jól teljesíteni: amint végzünk, szinte biztos, hogy azonnal lesz állásunk, tekintve, hogy már pályakezdőként rendelkezünk szakmai tapasztalattal – összegezte Anga Gergely Máté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában