Megadták a módját az ünneplésnek

2019.11.18. 13:00

Már letesztelték az újborokat Nagykanizsán

A Dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör a Mindenki Házában tartotta szombaton az újbor ünnepét, melyen a mustra mellett libavacsorával várták a vendégeket.

Benedek Bálint

Ábrahám János, Nink Károly, Szentgyörgyvölgyi Tibor

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A bor ilyenkor már abba a szakaszba lép, amikor újbornak lehet tekinteni. Ez minden gazdának különleges alkalom. A kertbarátok vezetője, Németh József eldöntötte, minden évben megadják a módját az ünneplésnek. Az újborok versenyére a környező hegyhátakról 20 fehér-, 7 vörösborral és 6 rozéval neveztek a gazdák, akik jó évet zártak.

Ábrahám János, Nink Károly, Szentgyörgyvölgyi Tibor
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A mi körzetünkben a gazdák megúszták jégkár nélkül, az időjárásra sem lehet panasz – fogalmazott Németh József. – Ha odafigyeltek a növényvédelemre, és a virágzás végén a szőlő elkerülte a fertőzéseket, akkor jó volt a szüret. Az itt zsűrizett borok többségének még van dolga a hordókban, azonban áprilisra, a borversenyek idejére már elkészülnek.

A mustrát Nink Károly elnök vezette, mellette Ábrahám János és Szentgyörgyvölgyi Tibor bírálta a borokat. Nink Károly úgy értékelte, hogy a fehérborok november közepére meglepően tiszták lettek. Összességében szép, karakteres borokat kóstoltak. Ezért 11 arany, 8 ezüst és 14 bronz minősítést ítéltek oda a termelőknek. Eredmények: legjobb fehérbor: Gárdonyi József (chardonnay), legjobb rozé: Németh József (pinot noir), legjobb vörösbor: Kemenes János (zweigelt-blauburger cuvée).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában