Kirándulás Lengyelországban

2019.11.16. 07:00

Magyar szívvel, lengyel lélekkel

A Somssich Antal Általános Iskola diákjai és kísérő nevelői négynapos látogatást tettek nemrég Lengyelországban.

Pásztor András

A zalakomári diákok számos nevezetességet láthattak Fotó: ZH

A lehetőséget a Honvédelmi Sportszövetség pályázata adta, a kirándulás Kis-Lengyelország, a Vajdaság magyar emlékeinek felkutatását szolgálta a magyar–lengyel barátság tükrében.

A zalakomári diákok számos nevezetességet láthattak Fotó: ZH

– Elsőként Krakkó városában a történelmi nevezetességek tekintettük meg – kezdte a beszámolót Szakáll Tibor igazgató. – Számtalan magyar emléket láthattak diákjaink Hedvig királynőtől Báthory Istvánon, Balassi Bálinton át a Jagelló Egyetem Magyar Karáig bezárólag. Másnap Tarnów városát térképeztük fel. Tarnów a magyar–lengyel barátság központi helye. Sok emlék Bem József tábornokról, az 1848–49-es szabadsághősről szól. Nagyon szép látványt nyújtott a magyar tér a Székelykapuval és a Petőfi-szoborral. Ezután megtekintettük Luzna településén az első világháborús katonai temetőt, ahol kegyelettel gondolnak a hős magyar katonákra is. A zárónapon a hazautazás várt ránk. Útközben Ószandec városában megnéztük a Szent Kinga-kápolnát és -forrást. Szent Kinga, IV. Béla király leánya ma is kiemelt helyen van a lengyel nép tudatában.

Az igazgató szerint az utazás szervesen illeszkedett tanulóik földrajzi és történelmi tanulmányaihoz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában