A közlekedőktől fokozott figyelmet, türelmet kérnek

2019.11.09. 07:00

Magyar Közút: Zalában is felkészültek a télre (videó)

Bár szinte semmi jele, hogy hamarosan beköszönt a leghidegebb évszak, de november 10-étől téli üzemmódra váltanak a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél. A felkészülésről, az évszakkal kapcsolatos tudnivalókról pénteken tartottak értekezletet a megyei igazgatóságon. Egy időben 45 kombinált munkagépet tudnak bevetni a zalai utak takarítására, ha a téli időjárás szükségessé teszi. Egyebek mellett ez is elhangzott pénteken a Magyar Közút megyei igazgatóságán tartott tájékoztatón.

Arany Gábor

Felvételünk a zavartalan forgalom fenntartásához használatos munkagépek szemléjéről készült

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A gépflottát 10 rakodó és 28, részben hómaró adapterrel is felszerelhető univerzális munkagép erősíti, ahogy ez Mórocz József igazgató szavaiból kitűnt. A megyei igazgatóság hat mérnökségének 344 dolgozója 134 kilométer gyorsforgalmi, 17010 kilométer fő- és mellékút, 59 kilométer kerékpárút fenntartásáról gondoskodik. Az előző, nem túl kemény télen síkosságmentesítéshez 6088 tonna útszóró sót használtak fel, az idei szükségletet megjósolni se lehet, de már 11 527 tonna só, raktáraikban és 584 tonna érdesítő anyag van raktáraikban.

Felvételünk a zavartalan forgalom fenntartásához használatos munkagépek szemléjéről készült
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A közlekedés résztvevőitől fokozott figyelmet és türelmet kért, és nemcsak a téli útviszonyok között, hanem egész évre vonatkozóan Imre Béla, a megyei igazgatóság üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője, aki utalt arra is, hogy munkatársaikat mind gyakrabban érik verbális és fizikai atrocitások. Épp azért a társaság kampányt indított dolgozóik védelmében, akik közül az országban 2000 óta 17-en haltak meg munka közben az autósok figyelmetlensége miatt.

Anti András (balról), Mórocz József, Imre Béla, Bajsz András. Szerencsére a középen látható hóember csak dekoráció Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

A gyors és pontos, szükség esetén a szomszédos országok hatóságaival egyeztetett információcsere elsőrendű a téli közlekedés biztonsága érdekében. Ezt Bajsz András, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője szögezte le. Mint kiemelte, a kritikus szakaszok, a határátkelők időbeni lezárásával megakadályozható a járművek elakadása, így mentésükre sincs szükség, az utak takarítása pedig késedelem nélkül végrehajtható. A téli teendők összehangolására a következő napokban gyakorlatot is tart a katasztrófavédelem, tette hozzá.

A megváltozott út- és látási viszonyok között a preventív vezetés, a szabályok betartása különösen fontos, ebben a rendőrség is partner, mondta el Anti András, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője. Ezt kívánják szolgálni a december közepéig tartó látni és látszani akciójukkal is. Jövő szombaton pedig a téli átállást segítő közlekedésbiztonsági programot tartanak az egerszegi Decathlon áruház parkolójában. Mindezek mellett a kerékpárosok, gyalogosok védelmét szolgáló akciókat tartanak különös tekintettel arra, hogy ők a közlekedés legvédtelenebb, általában legfelkészületlenebb, legóvatlanabb résztvevői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában