Dr. Göncz László előadása

2019.09.24. 16:00

Kiállítást és kötetbemutatót rendeztek Zalalövőn

Az asszimiláció folyamata megállíthatatlan, hiába minden törekvés, gazdasági, kulturális vagy éppen oktatási támogatás, a muravidéki magyarságot egyre inkább fenyegeti a beolvadás veszélye. .

Gyuricza Ferenc

Dr. Göncz László

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Dr. Göncz László író-költő, történész, a szlovén parlament volt magyar nemzetiségi képviselője beszélt erről szombaton a zalai kisvárosban, a a Salla Művelődési Központ Irodalmi szalon nevű sorozatának vendégeként. amikor a néhány hónapja megjelent, Emberek a pannon végeken című legújabb könyvét mutatta be. A kötet olyan szociográfiai mélyinterjúk kivonatos leiratait tartalmazza, melyeket a szerző a szlovén–magyar határ mentén élőkkel készített az elmúlt években. Az intézmény munkatársával, Bischofné Hesinger Katalinnal beszélgetve dr. Göncz László nemcsak a könyv megszületésének körülményeiről, a benne szereplő személyekről és történeteikről szólt, hanem a kérdésekre válaszolva összefüggéseiben beszélt a muravidéki magyarságról, lehetséges jövőbeni sorsáról. Kitért az anyanyelvi oktatásügy helyzetére, a nyelvhasználatra, a nemzeti hagyományok ápolására, valamint a vegyes házasságok okozta identitásválságra is.

Dr. Göncz László
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A könyvbemutatót megelőzően kiállításmegnyitót is tartottak: a Salla Galéria sorozatban – Beszédes képeim címmel – Csányiné Darnai Piroska tárta alkotásait a közönség elé. A Bagodon élő amatőr festőnek 2015 májusában Zalalövőn volt az első kiállítása. Ezúttal csendéleteit, tájképeit mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában