Számba veszik már a régi gyümölcsfákat is

2019.08.09. 07:00

Újra sok kertművelő mutatja meg kincseit Gutorföldén

A helyi koordinátorok az elmúlt hónapban elkezdték a „Magyarország legszebb konyhakertjei” országos programba benevezett kertek látogatását.

Korosa Titanilla

Fercsák Lászlóné Gyuricza Sándor kertjét is megnézte Fotó: Korosa

Gutorföldéről például 85 kertművelő méreti meg magát az idei viadalon.

– Idén is nagy számban vesznek részt a gazdák a vetélkedőn, köztük van három új nevező is – tájékoztatott Fercsák Lászlóné koordinátor. – Egyikük a közel 90 esztendős Csordás Jenő, aki aktívan műveli és szépen rendben tartja a kertjét. Az első bejáráson már túl vagyunk, ahhoz képest, hogy milyen változékony, esős az időjárás, szépek a kertek.

Fercsák Lászlóné Gyuricza Sándor kertjét is megnézte Fotó: Korosa

Hozzátette: a tavaszi hideg, aztán az esők, a forróság és a magas páratartalom hatásait főleg a paradicsom sínyli meg. – A kertvetélkedőn újdonság, hogy a régi gyümölcsfajták számbavételét, azok megmentését is célul tűzték ki a szervezők – folytatta a koordinátor. – Olyan szemmel vizsgáljuk ezeket a régi fákat, hogy melyek azok, amikből tündérkertekbe alanyokat tudunk adni. Gutorföldén többek kertjében találunk közel 100 éves tüskéskörte-, dió-, alma- és barackfákat. Minden évben aszerint válogatjuk ki az országos díjra jelölteket, hogy a rendezett kert mellett rendelkeznek- e olyan plusszal, ami a kiírásnak megfelelően beszámít az elbíráláskor. A kerti növényeknél azt is figyelembe vesszük, aki több éve folyamatosan ugyanazon fajtából nyert magokkal veteményez.

Fercsák Lászlóné kiemelte, hogy hat éve résztvevői a vetélkedőnek, ez idő alatt sokat fejlődtek a gazdák, tudatosabban ültetnek, szebbek a kertek. Idén már hetedik alkalommal hirdették meg a vetélkedőt, eddig 605 településről 55 ezer kertművelő vett részt a programban és mutatta meg két kezének áldozatos munkáját. Köztük a gutorföldeiek, akik több országos elsőséget is szereztek már. Tavaly normál és zártkert kategóriában Bencze Ferenc és felesége, valamint Hegedűs István kapta meg a díjat, utóbbinak az elismerést nemrég Fercsákné adta át otthonában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában