Akik szeretnek segíteni

2019.08.29. 07:00

Nem minden hős visel köpenyt – A lenti polgárőrök 15 éve dolgoznak a közbiztonságért

Élő a kapcsolatuk a lakossággal, a városlakók bizalommal fordulnak hozzájuk. Munkájuk legnagyobb eredménye, ha a tolvajok nem járnak eredménnyel és rend van a városban.

Korosa Titanilla

A hétvégi polgárőrnapon Vatali Ferenc önkormányzati képviselő, a Lenti és Térsége Polgárőr Egyesület vezetőségi tagja, Lipics Tibor, Szabó Gábor és Horváth László polgármester Fotó: Korosa Titanilla

A megyei polgárőrnapon kitüntetésben részesült a Lenti és Térsége Polgárőr Egyesület két tagja. Lipics Tibor a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát vehette át kiemelkedő munkájáért; Szabó Gábor, az egyesület elnöke pedig Szent László Érdemrendet kapott, ami az év polgárőr vezetőjének járó magas kitüntetés.

Az immár 15 éve működő egyesület munkájáról Szabó Gábor beszélt.

– Idén júliusban két eltűnt személy után is kutattunk a rendőrséggel, társszervekkel közösen – mondta. – Egyik alkalommal egy lenti hölgy öngyilkosságra készült, őt estétől hajnalig kerestük, és szerencsére sikerült megmenteni. A másik esetben a szilvágyi erdőben gombászás közben eltűnt idős ember felkutatásában vettük részt, és ez az akció is jól végződött. Mindezek hozzájárultak, hogy ilyen magas kitüntetésekkel ismerték el munkánkat.

A hétvégi polgárőrnapon Vatali Ferenc önkormányzati képviselő, a Lenti és Térsége Polgárőr Egyesület
vezetőségi tagja, Lipics Tibor, Szabó Gábor és Horváth László polgármester Fotó: Korosa Titanilla

Az elnök elmondta, évente mintegy 4500 órát töltenek szolgálatban és közel 50 rendezvényt biztosítanak.

– Sokat járunk a környező falvakban, ellenőrizzük a Lenti-hegyet és a városrészeket is önállóan, illetve a rendőrséggel közösen – sorolta a feladatokat. – A rendőri állomány létszámcsökkenése miatt megszaporodtak a feladataink. Jelenleg közel 50 tagunk van, köztük hölgyek is.

Munkájukat Lentiben és más településeken is megbecsülik, támogatják, köszönhetően az eredményeiknek. Fogtak már betörőket, de ha kell, irányítanak forgalmat is.

– Sok a feladat, de olyan helyzet még nem volt, amit ne tudtunk volna megoldani – összegzett Szabó Gábor. – Ugyanakkor nehéz „rendet tartani”, hiszen gyakori a nem jogkövető magatartás például a közlekedés során. Többször intézkedtünk már balesetveszélyes helyzetben ittas kerékpározóval szemben a rendőrökkel közösen.

Szabó Gábor hozzátette: Lenti és térsége az egyik legbiztonságosabb környék az országban, ez köszönhető az erős rendőri jelenlétnek, amihez ők, a polgárőrök is hozzáteszik a magukét. Persze a munka lemondásokkal is jár, sok időt, energiát felemészt, de aki megérzi a munka sava-borsát és szeretne másokon segíteni, az élvezni tudja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában