Újabb fázisukhoz érkeztek az autóút bővítési munkálatai

2019.08.13. 07:00

M70: hétfőtől új forgalmi rend lépett életbe

Új forgalmi rend lépett életbe hétfőtől a bővítés alatt álló M70 jelű autóúton.

Gyuricza Ferenc

A forgalmat már a jobb pályatestre terelték, hétfőtől a bal oldali részen elkezdődött az építés. A kép Murarátkánál készült Fotó: Gyuricza/Zalai Hírlap

A közlekedőket az újonnan épült jobb oldali pályatestre terelik át, ahol mind a Letenye felé autózók, mind a tornyiszentmiklósi határátlépési pont felé tartók egy sávon haladhatnak. A változtatásra azért volt szükség, mert a beruházó Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. közleménye alapján a kivitelezők befejezték a jobb oldali pályatest építési munkálatait, így a bal pálya aszfaltozásával és a koronaéleken kívüli vízépítési munkálatokkal folytatódik a beruházás.

A forgalmat már a jobb pályatestre terelték, hétfőtől a bal oldali részen elkezdődött az építés. A kép Murarátkánál készült Fotó: Gyuricza/Zalai Hírlap

Lapunkban több alkalommal is foglalkoztunk az M70 jelű autóút bővítésével. A 2004 őszén átadott gyorsforgalmi szakaszon korábban számos súlyos, több esetben halálos kimenetelű közlekedési baleset történt, ugyanis az Adriai-tengerpart és Olaszország irányába vezető gyorsforgalmi útszakasz költségtakarékossági okok miatt eredetileg helyenként kétszer egy, míg másutt (elsősorban a csomópontok környékén) kétszer két sávos megoldással készült el, s ez a helyismerettel nem rendelkező járművezetőket gyakran megzavarta. Az autóút bővítése, azaz végig kétszer két sávossá történő kiegészítése az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, nettó 16,7 milliárd forint értékben, európai uniós és hazai források felhasználásával 2017 őszén kezdődött meg, s várhatóan decemberre fejeződik be.

Az elsősorban a közlekedésbiztonság érdekében elrendelt bővítés mindvégig folyamatos közlekedés mellett, de hatvan kilométer/órás sebességkorlátozás elrendelésével, illetve szükség esetén forgalomtereléssel vagy jelzőlámpás irányítással zajlott és zajlik a továbbiakban is. A beruházás során több mint tíz kilométernyi hosszúságú új pályatestet, illetve a magyar–szlovén határon tervezett pihenőhely megnyitásához szükséges közműveket, létesítményeket építenek ki, de árvízvédelmi és korrekciós munkálatok is lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában