Hálás, mert befogadták

2019.08.08. 10:00

Dr. Varnava Charalambos felvette a magyar állampolgárságot

A város megbecsült, köztiszteletben álló gyermekgyógyásza, infektológus szakorvosa, a ciprusi születésű dr. Varnava Charalambos főorvos állampolgársági esküt tett tegnap a Vasemberház házasságkötő termében.

Horváth-Balogh Attila

Dr. Varnava Charalambos (jobbról) Dénes Sándortól vette át az okiratot, mellettük Matyola Péterné Fotó: Szakony Attila

A Kanizsai Dorottya Kórház 76 esztendős szakembere Dénes Sándor polgármester és Matyola Péterné anyakönyvvezető előtt, felesége, családja és barátai jelenlétében tette le az esküt és vette át a magyar állampolgárságot tanúsító okiratot.

– Kedves dr. Varnava Charalambos, ön évtizedekkel ezelőtt érkezett Magyarországra, Nagykanizsára, azóta köztünk él, de mostantól hivatalosan is közénk tartozik – jelentette ki köszöntőbeszédében Dénes Sándor. – Immáron magyar állampolgára közös nemzetünknek, s városunknak, Nagykanizsának. Ötvenhat éve itt van velünk, ismeri és szereti a magyar kultúrát, az itt élő embereket, azt a közösséget, amelynek a mai naptól ön is teljes jogú tagja, s amely önt már évtizedek óta elfogadta, szereti és tiszteli. Ciprusi állampolgársága mellett – ahol sajnos hazája egy részét és szülővárosát, Famagustát 1974-ben a török csapatok elfoglalták – fontosnak érezte, hogy magyar állampolgár is legyen. Hiszen itt lelt otthonra, közösségi szerepvállalása példaértékű, az itt élők gyógyítása iránti elkötelezettsége pedig mintaként állítható mindenki elé.

Dr. Varnava Charalambos (jobbról) Dénes Sándortól vette át az okiratot, mellettük Matyola Péterné Fotó: Szakony Attila

A köszöntő után dr. Varnava Charalambos kérdésünkre elmondta: 1963 óta él hazánkban, ahova annak idején a magyar állam ösztöndíjasaként érkezett „19-20 éves gyerekként”, ahogy ő fogalmazott. Itt végezte el az orvosegyetemet, előbb gyermekgyógyász, majd infektológus szakorvosi végzettséget szerezve.

– Annyi év után most éreztem úgy, hogy kérnem kell a magyar állampolgárságot, ugyanis amikor a görög himnuszt hallom, mintha távoli zene szólna, de amikor a magyar himnusz szól, bizony, elérzékenyülök – árulta el a főorvos. – Ma már nyugodtan mondhatom: magyar vagyok, ide köt minden, a családom, a barátaim, a betegeim. Ha Kanizsán, a városban sétálok, csupa ismerőssel találkozom – Cipruson él tizenkét testvérem, de ha hazamegyek, mégis idegennek érzem magam. Ezért gondoltam úgy: tartozom annyival Magyarországnak, mely a fiává fogadott, hogy felveszem a magyar állampolgárságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában