Éljünk, ahogy a sólyom száll az égen, büszkén, szabadon

2019.07.07. 07:00

Emléknap Zalaegerszegen a pozsonyi csata tiszteletére

Az 1112 éve lezajlott pozsonyi csata tiszteletére rendezett emléknapot szombaton a megyeszékhelyen a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete.

Magyar Hajnalka

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A program már délután megkezdődött a Vizslaparkban, ahol íjászversenyek zajlottak, továbbá távlövés-bemutatót tartott a többszörös világbajnok „Fehér Farkas” Mónus József. Ezután a meghívott hagyományőrző egyesületek a Széchenyi tértől a Baross ligetig tartó díszfelvonulása vezette fel a pozsonyi csata emlékművénél tartott ünnepséget.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A megjelenteket, köztük Héder Miklóst, a megyei kormányhivatal főigazgatóját és Balaicz Zoltán polgármestert, a társadalmi és hagyományőrző szervezetek, vitézi rendek képviselőit Illés Csaba, a Mindszenty-iskola tanára köszöntötte. A Mindszenty-gimnázium diákjainak műsorát követően Mónus József felidézte a 907. július 3-7 között zajló csata emlékét, amikor Árpád és harcosai megállították és felszámolták az országunkra törö összevont nyugati hadakat, amelyek zászlajára az volt írva: a magyarok kiírtassanak. A csata ünnepe büszke nap, a diadal, a pompa napja kell legye – mondotta. Mónus József kilőtt nyílvesszőivel rengeteg nemzet rengeteg büszke harcosát legyőzte, 189-szer emelhette fel a győztes jogán a magyar zászlót. s közben úgy érezte, békében és barátságban, de elégtételt vehetett a nagy történelmi népeken. Kitért rá, ha magyarnak születtünk, nem lehet, hogy bizonyos helyeken nem lengethetjük a magyar zászlót, nem énekelhetjük a magyar himnuszt, s őseink sírját meggyalázhatják. Össze kell fognunk – mondotta – s a békében is megmutatni az erőnket. Éljünk úgy, ahogy őseink, ahogy a sólyom száll az égen, büszkén és szabadon.

Paál István, a rendező szövetségek elnöke beszédével folytatódott az emlékezés. A szónok felidézte a győztes, nemzetmentő csata lefolyását, az ellenség erőinek felőrlését, a zseniális hadvezetést, aminek stratégiáját máig tanítják a világ több katonai akadémiáján. A diadal 123 évre elnémított minden Kárpát-medencét fenyegető támadást, Magyarország Európa legerősebb államává vált. A győzelem biztosította magyarság fennmaradását, ám nagy áldozatokat is követelt. Elestek a lovas tumánokat vezető Árpád-ifjak, Tarhos, Üllő, Jutas, s hamarosan követte őket a súlyos sebet kapó nagyfejedelem is. Paál István hangsúlyozta, a pozsonyi csata emlékét lenne illő megtisztelni a magyar hősök napjával.

Az ünnepség koszorúzással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában