Kiváló csapatépítő program

2019.07.22. 07:00

A paraszti életforma régi eszközeit használták a versengéshez Csonkahegyháton

Szombaton délután a sportpálya és az öltöző előtti terület volt a közösségi élet helyszíne a faluban. A pályán szalmabálák, asztal, lyukas céltábla és még más eszközök is jelezték, hogy nem mindennapi játékok helyszínéül szolgál a terület.

Hajdu Péter

Elhajítja a vasat a patkódobás legeredményesebb versenyzője, Brunflicker Norbert Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Parasztolimpia ugyanis egy évben csak egyszer van, amit már több éve a Csonka-Piknik nevű települési program részeként szerveztek meg.

– Mi már négy éve elkezdtük ezt a rendezvényt, és tavaly kapcsolódtunk be vele a Göcseji Dombérozóba – mondta Salamon Mária polgármester, aki a göcseji rendezvénysorozat fontos céljának tekinti, hogy a tájegységnek távolabbi vidékekre is híre menjen és turisztikai célponttá váljanak.

– Elsősorban a környező táj szépségére számíthatunk vonzerőként, de ehhez még változni, fejlődni kellene, hiszen néhány magánháznál tudnak csak szállást adni az esetleg betérő vendégnek, a falusi vendéglátás még nem áll a megfelelő szinten. Sok mindenben fejlődtünk azért. Például önkormányzati beruházással készült el a zártkertes pajtánk, ahol közösségi rendezvényeket lehet tartani. Tavaly már ott tartottuk a szüreti felvonulást. Van benne aszaló, kemence, üst. Ezt a sportöltözőt két éve adtuk át, a faluházat pedig most újítottuk fel, júniusban adtuk át, tehát vannak a közösségi életet megalapozó fejlesztéseink. Van iskolánk, óvodánk, tehát azok az alapvető szolgáltatások, amelyek a mai kornak megfelelő életvitelhez szükségesek. Ezenkívül üres eladó ingatlanok is találhatók a faluban, amelyeket a falusi csok kínálta lehetőséggel élve remélhetőleg mihamarabb megvásárolnak majd – mondta a polgármester.

Elhajítja a vasat a patkódobás legeredményesebb versenyzője, Brunflicker Norbert Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Kinn a pályán közben összerendeződtek a paraszt­olimpiára nevező csapatok, megkezdődött a patkódobás, a céltábla közepén kellett átdobni a hajdani lótartást felidéző vaspatkókat.

– Négy éve rendezzük a parasztolimpiát, és minden évben igyekszünk változtatni, újabb játékokat beépíteni. A paraszti életből vett régi eszközöket használjuk erre a célra, akár kellékként vagy díszként. Szeretnénk feleleveníteni a régi paraszti életformát ezzel a sportversenyünkkel – így Tornyos Angéla védőnő, a Csonkahegyháti Faluvédő Ifjúsági és Kulturális Egyesület elnöke. – Hét versenyszámot találtunk ki az idei alkalomra, az egyik a patkódobálás, érdekes a parasztterítés, amelynek során bekötjük a versenyző szemét, akinek így szalmabálák között kell eltalálnia a polchoz, és onnan valamit letenni az asztalra. De versenyt hirdettünk gombvarrásból, labdagyűjtögetésből, tuskójárásból és a kimondottan erőt igénylő vödörtartásból is. A parasztolimpia a versenyzés mellett nagyon jó csapatépítő program is a helyi közösségnek.

A szervező felhívta a figyelmet a pálya mentén távolabb levő asztalokra, ahol helyi vagy környékbeli termelőknek adtak lehetőséget termékeik bemutatására, értékesítésére. Az évszak gyümölcsei, száraztészta, szörp és egy értékes fűszer, a sáfrány is látható volt kis dobozokban. Utóbbit Busáné Kolnhoffer Katalin ajánlotta figyelmünkbe, aki elmondta, itt, Göcsejben ugyanolyan kiváló sáfrányt lehet termeszteni, mint a Távol-Keleten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában