A fúziós reaktortól az elektronmikroszkópig

2019.07.24. 12:00

A fővárosban jártak tanulmányi kiránduláson a vajdások

A Vajda-gimnáziumban évek óta működik a nukleáris fizika szakkör, mely elsősorban a modern fizika iránt érdeklődő 10-12. osztályos tanulókat vonzza. Idén a szakkör tagjai lehetőséget kaptak, hogy egy pályázat keretein belül két teljes napot Budapesten töltsenek.

ZH

A természettudományi múzeumban számos izgalom várta a tanulókat Fotó: Vajda-gimnázium

Erről írt lapunknak beszámolót három 11. a osztályos diák, Benczik Boglárka, Németh Johanna és Bangó Zsófia. Alább ezt olvashatják.

Egy hangulatos buszút után érkeztünk meg Budapestre, a Műegyetemre, ahol Horváth András tanár úr fogadott minket. Az ő szemléletes előadásával betekintést nyertünk a BME Tanreaktorának működésébe, majd megfigyelhettük az üzemelő reaktort, és egy mozzanat erejéig a vezérlésében is közreműködhettünk. Később egy reaktorfizikai tan­órára ültünk be. Aszódi Attila előadását hallgattuk meg a csernobili atomkatasztrófa okairól és következményeiről, a reaktorok biztonsági előírásairól. A Csodák Palotája volt a következő állomásunk, ahol egy kísérleti bemutatón vettünk részt, mely az elektromossággal kapcsolatos ismereteinket elevenítette fel. Ezután megtekinthettük a kiállított tárgyakat, és ügyességi játékokban próbálhattuk ki magunkat.

A természettudományi múzeumban számos izgalom várta a tanulókat Fotó: Vajda-gimnázium

Másnap felkapaszkodtunk a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjához, ahol a Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetében labor- és reaktorlátogatáson vettünk részt, ami nagyon érdekesnek és lenyűgözőnek bizonyult. Megnézhettük működés közben a kutatóreaktort, és még a vezérlőteremben is megfigyelhettük a munkálatokat. Megismertük az intézet múltját, a nemzetközi kapcsolatait és a felhasználási területeit. A neutron-spektroszkópiai laborban is körbevezettek minket; az ott dolgozó szakemberek hozzáértése, lelkesedése, és az ott uralkodó vidám hangulat üdítően hatott ránk. Délután a fizikától kicsit elszakadva utunk a természettudományi múzeumba vezetett, ahol „A túlélés bajnokai” című biológiai előadáson vettünk részt, majd bejártuk a múzeum izgalmasabbnál izgalmasabb kiállításait.

Mindannyiunk nevében mondhatjuk, hogy tartalmas tanulmányi kiránduláson volt szerencsénk részt venni. Sok új ismerettel gazdagodtunk, melyeket a jövőbeni tanulmányaink során is kamatoztatni tudunk majd. Olyan élményekben volt részünk, olyan helyeken jártunk, melyekre még sokáig jó szívvel fogunk visszaemlékezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában