Tudatos gazdikra van szükség

2019.06.17. 10:00

Bármit egy kutyabarát helyen sem szabad megtenni

A kutyabarát üzleteket, intézményeket nem nálunk találták ki, viszont örvendetesen terjednek szűkebb pátriánkban is. Ám a viselkedést itt is szokni, tanulni kell.

Varga Andor

Molnár Alexandra „régi kutyás”, de nyilvános helyre mindig pórázon viszi kedvencét

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

– Tudok a városban több üzletet, vendéglátó egységet, de még bankfiókot is, ahová az ember bemehet kutyával – mondja Molnár Alexandra, aki többkutyás gazdiként maga is egy ilyen kávézót üzemeltet a belvárosban.

Molnár Alexandra „régi kutyás”, de nyilvános helyre mindig pórázon viszi kedvencét
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

– Újdonság még mindez, amihez a kutyás társadalom tagjai sem egyformán viszonyulnak. A legfontosabb, hogy hiába kutyabarát egy hely, ez nem jelenti azt, hogy ott az ebnek mindent szabad. A gyerekemnek sem engedem meg, hogy az üzletekben leszedje a polcokat vagy beleegyen a szomszéd asztalnál ülők fagyijába. A felelősség ilyenkor persze a szülőé/gazdié, ami azt is jelenti, hogy kutyabarát helyen csak iskolázott, jól nevelt állattal érdemes próbálkozni. A kutyások számára ugyan természetes az állat közelsége, de van, aki például fél a négylábúaktól (vagy félti a kistestű kutyáját egy drabális változattól), és ezt is tiszteletben kell tartani. Molnár Alexandra szerint egyébként a mindennapi kutyás– nem kutyás surlódások zöme kivédhető lenne, ha a gazdivá válásra tudatosabban készülnének az emberek. Fontos a tudatos fajtaválasztás (megismerni a saját korlátokat és az adott kutya tulajdonságait, igényeit), illetve az összecsiszolódásban rengeteget tudnak segíteni a kutyaiskolák is. Elvégre a tanfolyamokon nemcsak az ebek tanulnak, de képzik a gazdikat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában