szentmisével

2019.06.17. 07:00

Antal-napi búcsú a Jánka-hegyen

Szent Antal ferencesként vonult be a világtörténelembe, úgy is szokták emlegetni őt, mint a világ nyolcadik csodája. Ezt Kercza Csaba Asztrik atya fogalmazta meg vasárap, Szentháromság vasárnapján a megyeszékhelyi Jánka-hegyen celebrált Szent Antal-napi misén.

Arany Gábor

A szentmisét Kercza Csaba Asztrik atya celebrálta

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A város déli szélén húzódó hegyhát csúcsán már a két világháború között harangláb állt, amit a környék lakói és birtokosai összefogással alkottak újra 1995–96-ban, melléje pedig kápolnát építettek, amit Szent Antalnak ajánlottak.

A szentmisét Kercza Csaba Asztrik atya celebrálta
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A környék panorámájában való gyönyörködésre, elmélyülésre, elmélkedésre alkalmas helyen fehér talapzaton álló 14 szobrot Hadnagy György képzőművész faragta ki fából megidézve Jézus szenvedéstörténetét. A településrész önkormányzati képviselője, Galbavy Zoltán érdeklődésünkre elmondta, hogy itt évtizedes hagyományra tekint vissza az Antal-napi búcsú és szentmise, amelynek celebrálására mindig olyan személyt kérnek fel, aki kötődik a a Jánka-hegyhez.

Idén ezért a korábban a hegyre vezető Sas utcában lakott Kercza Csaba Asztrik, az olai ferences templom lelkipásztora celebrálta a szertartást. Ő beszédében felidézte, Szent Antal oly korban élt, amikor az uzsorások, az egyházi korrupció, a nép jogai­nak elvétele, a kizsákmányolás a mindennapok része volt. Szent Antal prófétaként, halált megvető bátorsággal emelte fel szavát ez ellen. Rájött, az ember néha csak elrontani tudja a dolgokat, és megtapasztalta, hogy lehetetlen helyzetben Istenhez, a Szűzanyához kell fordulnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában