Erdély élményeket adott

2019.05.29. 12:00

Útinapló az Öveges József Általános Iskola túrájáról

Az Öveges József Általános Iskola 7.b osztályának a Határtalanul pályázat segítségével nyílt lehetősége megismerni Erdély nevezetességeit, az ott élő magyarok szokásait. Alább Bejczi Liliána és Szalai Nikolett beszámolója olvasható.

ZH

Az Öveges József Általános Iskola 7.b osztálya és kísérőik a Gyilkos-tónál Fotó: ZH

Az egész út nagyon érdekes volt, hiszen „Elek apó” legendái és mondái megismerése érdekében látogattuk meg a városokat. Ez óriási élményt és tudást nyújtott nekünk, melyre évek múlva is boldogan emlékezünk vissza.

A megállóink érdekesek és tanulmányi szempontból hasznosak voltak, hiszen Orbán László, az idegenvezetőnk óriá­si odaadással és türelemmel mesélte nekünk a különböző helyekhez kapcsolódó eseményeket, múltbéli történéseket, valamint legendákat.

Voltak érdekesebbnél érdekesebb helyek, amelyek jelentős történelmi múlttal rendelkeznek, például Arad, Vajdahunyad, Déva, valamint Nagyszeben.

A következő helyszínekhez lebilincselő, izgalmas mondák, legendák kapcsolódnak. Ilyen volt a Gyilkos-tó legendája, Dévánál Kőmíves Kelemen története, vagy a Tordai-hasadék, aminek nemcsak a mítosza, de a látványa is lenyűgöző.

Az Öveges József Általános Iskola 7.b osztálya és kísérőik a Gyilkos-tónál Fotó: ZH

Annak érdekében, hogy jobban beleássuk magunkat az erdélyi élet mindennap­jaiba, segítségünkre volt egy székely­udvarhelyi iskola, ahol énekeltünk a gyerekekkel, táncoltunk, valamint egy barátságos mérkőzés keretében fociztunk is.

Mivel az ottaniak étkezési szokása is más, és nagyrészt eltérnek az ízek az otthoniaktól, a programban szerepelt erdélyi ételek kóstolása is. Erre Güdücön került sor. Vendéglátónk egy helyi asszony, Polgár Izabella volt, aki ízletes ételeket kínált.

A kirándulás során busszal utaztunk, nem is keveset, de ezek a távok egy pillanatnak tűntek a jó hangulat miatt. Minden este más és más szálláson hajtottuk álomra fejünket a finom vacsora elfogyasztása után. Minden egyes nap új élménnyel gazdagodtunk, továbbá életre szóló emléket adott számunkra Erdély megismerése, ami a Határtalanul pályázat nélkül nem valósulhatott volna meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában