Nem árt, ha van egy kéznél

2019.05.07. 11:30

Minden a Zalai-dombság déli részéről – Korszerű és friss turistatérképet adtak ki

Több évtizedes elmaradást pótolva megjelent Dél-Zala turistatérképe, mely minden eddiginél részletesebben tartalmazza a térség turisztikai információit, túraútvonalait, pihenőhelyeit.

Horváth-Balogh Attila

Kiss László régi és új (balról) kiadványokkal. A megjelenés feltétele volt, hogy 500 példányt előre eladjanak belőle

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

– A kiadvány megjelenését Nagykanizsa önkormányzata, a Zalaerdő Zrt., Zalakaros önkormányzata, Szabadics Zoltán, valamint a Kanizsa Kul-Túra Egyesület is támogatta – sorolta a partnereket Kiss László, aki avatott szakértőként vehetett részt a munkában, hiszen túravezetőként kiválóan ismeri a térséget. – A térképet a korábbiakkal ellentétben nem a Cartographia, hanem egy magáncég készítette el, amely feltételként szabta, hogy előzetesen 500 példányt adjunk el belőle, nyilván, neki ekkora példányszámtól rentábilis a vállalkozás. Egyesületünk ezt a kívánalmat teljesítette, így készülhetett el ez a térkép az előzőekhez képest új, nagyobb térképkivágattal, 1:50000-es méretaránnyal és más címmel. Az utolsó kiadvány Dél-Zala turistatérképe címmel jelent meg, a mostani pedig a Zalai-dombság déli rész címet viseli, melyben már a Muraföldeként lehatárolt terület is ezen a néven szerepel. Tehát másként fókuszál térségünkre, és tartalmilag szintén megújult, illetve bővült, hiszen kiránduló, biciklis és szabadidő térkép is egyben, melynek alapját a Szarvas-Faragó- féle Göcsej-térkép adja.

Kiss László régi és új (balról) kiadványokkal. A megjelenés feltétele volt, hogy 500 példányt előre eladjanak belőle Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A térképen szereplő információk pontosításában az egyesület másik tagja, Draskovics László volt Kiss László segítségére, aki kint a terepen dolgozott, illetve a digitális feladatokban működött közre.

Kiss László azt is jelezte, hogy az első turistatérképet a térségről 1993-ban adta ki a Kanizsa Kul-Túra Egyesület elődje, a Kanizsa SE. Ez a térkép jelent meg annak idején egyesületi kiadásban elsőként az országban. Azóta többször is készült belőle utánnyomás, de az alaptérkép igazán egyik esetben sem változott, csak kisebb korrekciók történtek. Holott az évek folyamán nemcsak a terep, a természeti környezet, hanem a turistaútvonalak is változtak, átalakultak. Ezért mostanra már valóban szükségessé vált egy korszerű turistatérkép elkészítése, amit remélhetőleg örömmel fogadnak majd a természetjárók. Már csak azért is, mert az előlapon Nagykanizsa emblematikus építménye, a Csónakázó- tó megújult kilátójának fotója látható, amit Varga György fotóriporter készített.

– Azt vallom, hogy papír alapú térképekre a modern technika vívmányai közepette is szükség van – tette hozzá Kiss László. – Hiszen nem mindenhol működik a GPS-rendszer, és ilyenkor bizony nem árt, ha kéznél van egy jó térkép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában