könyv

2019.05.18. 20:00

Az Öveges család történetét kutatja Molnár László

Bár a família legismertebb és leghíresebb személyisége kétségkívül a néhai professzor volt, ám általánosságban elmondható, hogy az Öveges-család tagjait tehetséges, tenni akaró, és a jövőért felelősen gondolkodó emberek alkották.

Gyuricza Ferenc

Molnár László a közelmúltban kiadott kötettel Fotó: A szerző

Bár a família legismertebb és leghíresebb személyisége kétségkívül a néhai professzor volt, ám általánosságban elmondható, hogy az Öveges család tagjait tehetséges, ­tenni akaró és a jövőért felelősen gondolkodó emberek alkották.

Mindezt Molnár László, a zalaegerszegi Olaj- és Gáz­ipari Múzeum munkatársa mondta, aki helytörténet-kutatóként többek között az Öveges családdal is foglalkozott. A kutatásai során összegyűjtött életrajzi adatokat a közelmúltban rendszerezte, s azokból a nagykanizsai ­Czupi Kiadó gondozásában Az Övegesek címmel egy kötet is készült.

– A történet egészen a 2000-es évig nyúlik vissza, hiszen a pákai általános iskola akkor vette fel Öveges József professzor nevét – mondta Molnár László, aki a község polgármestere volt abban az időszakban. – Az iskola akkori igazgatónőjével, Gyenese Ferencnével közösen igyekeztünk összegyűjteni a professzorról és családjáról azokat az adatokat, amelyek kevésbé voltak ismertek a szélesebb nyilvánosság előtt. Ebből rajzolódott ki egy igen terebélyes családfa, amiről már a megnyitón kiderült, hogy bizony nem hiánytalan, hiszen az ünnepségre látogatók már akkor tudtak olyan adatokkal szolgálni, melyekről addig mi sem rendelkeztünk informá­ciókkal.

Molnár László hozzátette, később emlékházat alakítottak ki a néhai professzor tiszteletére, s a látogatókat, ha kérdéseik voltak a családdal kapcsolatban, rendre hozzá irányították. Igen ám, de a felmerülő kérdések egy részére az akkori tudása alapján nem tudott maradéktalanul válaszokat adni.

– Mivel hamis képet nem akartam festeni, így leginkább a saját tudásom kibővítése érdekében kezdtem tovább kutatni – folytatta a történet mesélését. – Felkerestem családtagokat, kértem adatokat levéltárakból, tipikus kutatómunkát, családfakutatást végeztem, amely során egyre bővültek az információk. Olyannyira, hogy minden rendelkezésre álló adat be sem került ebbe a kötetbe.

Molnár László a közelmúltban kiadott kötettel Fotó: A szerző

Az Öveges család a korabeli Győr vármegyéből, pontosabban Győrcsanakról származik. A néhai professzor nagyapai nagybátyja, Öveges Antal volt az első olyan személy, akiről tudjuk, hogy Zalába került. Először Zalaegerszeg mellett, Csácsban, majd Németszentmiklóson, a mai Magyarszentmiklóson volt tanító, 1872-től pedig a pákai iskola tanítójaként dolgozott. A professzor kapcsolata Pákával ennek a szálnak köszönhető.

– Páka fontos szerepet játszott a család életében, többen és viszonylag hosszú ideig éltek itt a család tagjai közül – folytatta az adatok ismertetését Molnár László. – Az is érdekes, hogy az Övegesek közül nagyon sokan választották a tanítói hivatást, volt olyan időszak, amikor egymással párhuzamosan hatan is oktattak gyermekeket. A család tagjairól általánosan elmondható, hogy rendkívül tehetséges és ambiciózus emberek voltak, akiket érdekeltek az újdonságok. Öveges József édesanyja például fotózással is foglalkozott. A televíziós szereplései miatt Öveges József lett a család legismertebb és leghíresebb tagja, ám a professzor mellett annak egyik unokatestvéréről, Kálmánról is neveztek el iskolát, utóbbi Győrben található.

Molnár László azt mondja, bár a néhai professzornak nem voltak leszármazottjai – köztudott, hogy Öveges József piarista szerzetes volt – de a kiterjedt családfának köszönhetően máig sok rokona él az ország különböző területein. Budapesten, Etyeken, az Alföldön szétszóródva, de Zalaegerszegen is. Éltek Övegesek továbbá Nagykanizsán, valamint Keszthelyen is, ám a férfiágak kihaltak, a női ágakat pedig nehéz nyomon követni, a levéltári korlátozások miatt a kutatás nem egyszerű. Mindenesetre a most megjelent kötet számos új információt tartalmaz, ezek jól egészítik ki az eddigi ismereteket az Öveges famíliáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában