a legnagyobb kihívás a népművelői szakma előtt

2019.05.16. 17:30

A fiatalok megszólítása kiemelt témát jelentett a népművelők egerszegi vándorgyűlésén

A fiatal korosztályoknak, az X, Y, Z és alfa generációnak kínált programok, közösségi tevékenységek, valamint ezek módszertana volt kiemelt témája a népművelők 36. vándorgyűlésének, amelyet a Keresztury művelődési központ szervezésében tartottak meg.

Arany Gábor

A szakmai előadásokat megelőzően az andráshidai Szélrózsa Tánccsoport adott műsort

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Arany Gábor

– Az egy generációba tartozók sem beszélnek egy nyelvet, és egészen más módszertant igényel a fiatalabb korosztályokkal való foglalkozás. Ezért alapvetően a kommunikáció a legnagyobb probléma, szót kell értenünk minden korosztállyal – fogalmazott érdeklődésünkre Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke szerdán a szakmai előadások előtt. – Véget ért a lineáris világ, egészen más, hálózatos rendszer alakult ki, ezt meg kell értenünk, különben nem tudjuk átadni, és elveszítjük azokat az értékeket, amelyeket fontosnak tartunk. Ez felelősség és a legnagyobb kihívás a népművelői szakma előtt – tette hozzá. – A jól működő művelődési házak fő sajátossága, hogy rengeteg közösség talál otthonra: klubok, szakkörök, amatőr művészeti csoportok, tanfolyamok működnek bennük. Városi szinten 30-40 csoport is működik egy ilyen intézményben.

A szakmai előadásokat megelőzően az andráshidai Szélrózsa Tánccsoport adott műsort
Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Az elnök arról is beszélt, hogy a közművelődésben Magyarországon közel háromezren dolgoznak. Az intézmények zömét az önkormányzatok tartják fenn, ahol fontosnak tartják ezeket, a működésük finanszírozásával nincs probléma. Elmondta azt is, hogy a kulturális szférára jellemző bérprobléma a népművelőket is sújtja. Többéves a lemaradás e téren, a helyzet jellemzésére példaként említette meg, hogy egyetemet végzett, magasan képzett szakember tízéves gyakorlattal a garantált bérminimumot, 195 ezer forintot keresi meg, ami túlmunkákkal együtt is kevesebb egy OKJ-s képzettséggel rendelkező villanyszerelő bérénél.

Példaértékűnek nevezte a Zalaegerszegen működő közművelődési intézmények tevékenységét Balaicz Zoltán polgármester, aki a vándorgyűlés szakmai előadásai előtt szólalt fel. Beszédében utalt rá, komoly fejlesztés lesz az Art moziban, illetve zajlik már a Kézművesek Házában, és hamarosan elkezdődik a Keresztury VMK környezetének felújítása is.

A háromnapos vándorgyűlés programjai kedden kirándulásokkal kezdődtek, s a vendéglátó várossal ismerkedtek a résztvevők. Szerdán voltak a szakmai előadások, és a másfél száz résztvevő ma szakmabörzével zárja a vándorgyűlést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában