farsang

2019.02.11. 17:30

Ki ne szeretne más bőrébe bújni? – Mutatjuk, mi a jelmeztrend idén

Farsangkor „szabad a vásár”. A hajnalig tartó, féktelen bulik, nagy lakomázások időszaka a nagyböjtig tartó időszak, amikor az is megengedett, hogy ideig-óráig más bőrébe bújjunk…

Szabó Zsófia

Kovácsné Zakócs Erzsébet szerint farsang idején számos ötletes jelmezt próbálhatunk magunkra Fotók: Szabó Zsófia

Bárki lehet akár ördög, jedi lovag, szépségkirálynő vagy épp’ gőzmozdony. Ugyanis nem úri muri, hanem a farsang természetes velejárója immár évszázadok óta, hogy jelmezt, vicces, meghökkentő vagy rémisztő viseletet öltünk ezekben a hetekben. Ahogy a farsangi fánk nem megy ki a divatból, úgy a maszkázás sem – pontosabban a különböző ruhák, maskarák viselete.

Azonban a trendek ez esetben is változtak az évek során. Ezt mondta Kovácsné Zakócs Erzsébet, az egyik nagykanizsai jelmezkölcsönző vezetője. Ahogy azt is: jobbára az ifjabb korosztály visel jelmezt farsang idején, ám akad jópár olyan felnőtt, aki a „buli” kedvéért szintén magára ölt figyelemfelkeltő ruhát.

– Természetesen nagyobbrészt a gyerekek azok, akik inkább hódolnak e különleges néphagyománynak – fogalmazott. – Általában mesékből, könyvekből merítik az ötletet, kik szeretnének lenni a farsangi bál idejére. A Csillagok háborúja című film szintén örök kedvenc, idén különösen. A klasszikus „gonosz” figura, Darth Wader karaktere hatalmas sláger a kisebbek körében. Azonban Thomas, a gőzmozdony vagy a kislányok körében a Jégvarázs című mese szintén népszerű – nevetett Kovácsné Zakócs Erzsébet. Hozzátéve: legtöbb esetben nem csak kedvenc karaktereikéhez hasonló ruhába bújnak a gyerekek. A filmhőseikéhez hasonló kellékeket is szeretik. Nagy kalapot, varázspálcát, Zorro esetében például fekete ruhaszemüveget… A képzeletnek semmi sem szabhat határt.

Kovácsné Zakócs Erzsébet szerint farsang idején számos ötletes jelmezt próbálhatunk magunkra Fotók: Szabó Zsófia

– Bármelyik jelmez és kellék elérhető manapság. Ennek köszönhetően tényleg hasonlíthat könnyedén bárki az áhított film- vagy mesehősre. A látvány számít, az viszont már kevésbé, milyen anyagból készült az adott jelmez. Erre inkább az igényesebb felnőttek figyelnek, hogy jó minőségű textilből legyen varrva a ruha. A kisebbek esetében az a legfontosabb, hogy viszontlássák azt, akit a könyvekben, a mesékben kedvelnek. Műszál, muszlin és még sorolhatnánk – számos anyagtípus van a ruhákban. A választásnál azért célszerű arra figyelni, különösen, ha valaki az internetről rendel, hogy valóban megfelel-e a valóságnak a jelmez. Ugyanis sok esetben mást kapnak kézhez távolabbi országból való rendeléskor, mint amit az adott weboldal hirdet. Otthon elkészíteni a jelmezt a legcélszerűbb, bármi megvalósítható, azonban nagyon időigényes munka. A kölcsönzők mellett szól viszont az is, hogy kézzel fogható, felpróbálható a jelmez, és ha megszolgálta a célját, azaz vége a mulatságnak, visszavihető. Ugyanis ritkán fordul elő, hogy valaki minden évben ugyanannak öltözzön – összegezte Kovácsné Zakócs Erzsébet.

Bármilyen gondolat megvalósítható ma már jelmez formájában. A szakember azt mondta: különösen a gyerekek esetében nincs hiány ötletekből. Lovagkirály, krokodil, az újkeletű, „szuperhős” katicalány, fekete macskával. A klasszikusok, az ezerszínű királylányruha, a tűzoltó, a rendőrjelmezek, az állatfigurák, köztük a dinoszaurusz pedig mindig hódítanak, csakúgy, mint Pókember és Batman. Ami pedig a felnőtteket illeti: volt már érdeklődő Pestis doktor, a filmes figura jelmezére is. Természetesen, már ilyen ruha is van a „piacon”.

– Fel szoktam hívni a picik és a nagyok figyelmét is, bár sokan tudják, hogy nem elég csak a ruhát felvenni: ha igazán hasonlítani szeretnének a hősükre vagy bármire, aminek a jelmezét felöltik, a sminkre, a hajra, a kellékekre is figyeljenek. Például egy fekete rémisztő ruha egy boszorkánynak kevés. Kell a kampós orr, a rémisztő kendő és még sorolhatnánk. Azonban arra célszerű figyelni, hogy a gyerek vágyát tartsuk szem előtt, ne pedig azt, mire vágyik a felnőtt. Persze lehet irányítani a lurkót, de arra figyeljünk, hogy a jelmezt és a fantáziát ne keverje össze a valósággal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában