Megemlékezés

2024.05.24. 07:32

Példakép minden magyar ember számára

Katonai tiszteletadással, díszsortűzzel emlékeztek szerdán késő délután az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik zalai hősére, Püspöky Grácián honvéd zászlótartóra Pusztaszentlászlón. A 47. honvéd zászlóalj egykori katonája 175 évvel ezelőtt elsőként tűzte ki a magyar zászlót a tavaszi hadjárat során visszafoglalt budai várra.

Gyuricza Ferenc

Kaj István a Püspöky emlékműnél

Fotó: Gyuricza Ferenc

Budavár visszavétele nemcsak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egyik kiemelkedő harci cselekménye volt, de a magyar történelem szimbolikus eseménye is, amely apropót szolgáltatott ahhoz, hogy május 21-én a magyar honvédelem napját ünnepeljük. Püspöky Grácián személye és hőstette pedig minden magyar ember számára példaként szolgált. Többek közt erről beszélt a megemlékezés kapcsán Kaj István, a település polgármestere, aki hozzátette: Pusztaszentlászló önkormányzata kiemelt feladatának tartja a községben található emlékhelyek, így a válickapusztai falurész egykori temetőjében található Püspöky Grácián emlékmű környezetének gondozását is. Annak érdekében, hogy méltó körülményeket teremtsenek a tiszteletadáshoz, egyedi kérelemmel fordulnak a Honvédelmi Minisztériumhoz az emlékműhöz vezető gyalogút kialakítása érdekében.

A szerda délutáni megemlékezésen a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület, a Magyar Tartalékosok Szövetsége zalai szervezete, valamint a Szent György Lovagrend Zala vármegyei priorátusának tagjai vettek részt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában