Emlékeznek még a katonaorvosra

2019.02.09. 07:00

A nemzeti sírkert részévé nyilvánították dr. Frank Richárd felsőrajki sírhelyét

A közelmúltban úgy határozott a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, hogy a nemzeti sírkert részévé nyilvánítja dr. Frank Richárd orvos, katonatiszt nyughelyét. A bizottság mindezt azután tette, hogy Balázs József több helybelivel egyetemben felhívta a figyelmet az egykori orvosparancsnokra, aki a második világháború után telepedett le s gyógyított önzetlenül a zalai faluban.

Pásztor András

Balázs József és Csarankó László az egykori katonaorvos immár a nemzeti sírkert részévé nyilvánított sírjánál

Fotó: Szakony Attila

– Sokan itt, a faluban sem tudják, ki volt dr. Frank Richárd, de bennem a mai napig élénken élnek az emlékek vele kapcsolatban – kezdi a történetet a 84 éves Balázs József. – Emlékszem, egyszer a társaim egy légpuskával szórakoztak, s miután elsült a fegyver, a golyó belefúródott a tenyerembe. A doktor operálta ki a töltényt a kezemből. Ő gyógyította az egész falut, bár hivatalos pra­xis­engedélye nem volt, azt ugyanis a második világháború után bevonták tőle. Azt mesélte nekem, Felsőrajkra is úgy került, hogy kitoloncolták a fővárosból.

Balázs József emlékezete szerint dr. Frank Richárd önzetlenül, szívességből gyógyított, minden rászorulón megpróbált segíteni. Szolgálataiért pénzt sosem kapott, ám ha egy kis szalonna, tojás, zöldség vagy gyümölcs került a kosárba, azt elfogadta, hogy etetni tudja a családját.

Balázs József és Csarankó László az egykori katonaorvos immár a nemzeti sírkert részévé nyilvánított sírjánál Fotó: Szakony Attila

– Nagyon szerény, jóravaló ember volt, később, mikor összebarátkoztunk, sokat mesélt a háborúról, a frontszolgálatról, s arról, miként került hadifogságba, majd került haza a szovjet lágerből – emlékezett vissza Balázs József, aki néhány társával, Szőke Imrével, Csarankó Lászlóval és Csonka Nándor plébánossal együtt nemrég kezdeményezte a néhai katonaorvos nyughelyének nemzeti sírkertbe való sorolását, s akik ennek apropóján egy emléktáblát is állítottak a temetőben.

– Még tavaly írtam levelet a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnak, amelyben leírtam mindazt, amit fentebb már elmondtam. Úgy véltem, ha már a felsőrajki temetőben kiemelt tisztelettel emlékezünk meg a község első és második világháborús áldozatairól és a hadifogságba elhurcoltakról, akkor dr. Frank Richárdot is megilleti, hogy végső nyughelyét védetté nyilvánítsák. Mi, akik még emlékszünk rá, így szerettük volna meghálálni a több mint 20 éves szolgálatot, amit a helyiekért tett.

A bizottság válaszlevelére nem kellett sokat várni. Mint írták: dr. Frank Richárd orvos, katonatiszt nyughelyét a nemzeti sírkert részévé nyilvánítják. Ezzel a besorolással a magyar nemzet megbecsülését, tiszteletét és köszönetét fejezi ki a sírban nyugvónak, s egyben olyan jogszabályi védettséget biztosít számára, amely megakadályozza a sírhely felszámolását, illetve rendelkezhet a sírhely felújításáról is.

A nemzeti sírkert intézményében jelenleg mintegy 6000 védett sír található. Ebből az is következik, hogy a bizottságnak nincs módja a sírhelyek rendszeres gondozására. Remélhetőleg dr. Frank Richárd esetében erre nem is lesz szükség, egyrészt még élő rokonai gondozzák rendszeresen a sírhelyet, másfelől a falu lakói sem feledik egykori orvosukat.

KOLOZSVÁRTÓL FELSŐRAJKIG

Dr. Frank Richárd Kolozsváron született 1883-ban. Orvosi diplomát szerzett, majd 1907-ben elvégezte a katonaorvosi iskolát is. 1909-ben ezredorvosi beosztásban dolgozott, majd 1914–1918 között frontszolgálatot teljesített.

Ezt követően főtörzsorvossá nevezték ki. 1942. december elsején altábornagyi kinevezést kapott, majd a honvéd orvosi tisztikar főnökének választották. 1974-ben hunyt el Felsőrajkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában