Pompás szárnyasok

2019.01.19. 07:00

Látott már beszélő papagájt és parókás galambokat egy helyen? Nézze meg őket a kanizsai madárkiállításon!

Több száz madár költözött három napra a Kodály művelődési központba. A színpompás, különleges szárnyasok társaságában különleges, kos­orrú nyulak is laknak.

Szabó Zsófia

Pávlicz István és Friman Lajos egy lengyel hiúz galambot értékel éppen Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

A madár- és emlőskavalkád a hagyományos madárkiállításnak köszönhető, amit évente megrendez a helyi Galambtenyésztő Egyesület. Ezúttal is széles a repertoár: mintegy kétszáz galamb, száz papagáj, tizennyolc díszbaromfi és számos díszmadár, köztük pintyek színesítik a bemutatót. Emellett négy, nagyméretű nyúllal is lehet találkozni.

Friman Lajos egyesületi titkár elmondta: más településekről is érkeztek tenyésztők.

– Több gyűjtő nem csak madarakat tenyészt, de emlősöket, köztük nyulakat is tart – jelezte. – Sok türelem és idő kell ehhez a szenvedélyhez. A fiatalok közül kevesen foglalkoznak a madarak gyűjtésével, tenyésztésével. Pedig így könnyebben megtanulhatnák, mit jelent, mivel jár az állatokról való gondoskodás.

Pávlicz István és Friman Lajos egy lengyel hiúz galambot értékel éppen Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

A bemutatón számos madárkülönlegesség látható. Délceg tartású, nyakuknál legyezőszerű tollazatú parókás galambok, nagy farktollú pávagalambok is ékesítik a kalitkákat. A debreceni pergőgalambok – amik anno reptükben „bukfenceztek” – szintén kuriózumok, csakúgy, mint az óriásbráma kakasok, vagy a „beszélő” papagáj.

A madártenyésztők, mint a borsfai Pávlicz István is, igazi megszállottak.

– Gyermekkorom óta gyűjtök galambokat – így a férfi. – Anno a góréban parlagi galambokat tartottam, ma már megannyi fajtát, köztük díszmadarakat és magyar pávákat is. Nem sajnálom rájuk az időmet. Megnyugvást ad, ahogy leülök a volierük elé és gyönyörködöm bennük.

A madárkiállítás szombaton és vasárnap 14.30 óráig látogatható az intézményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában