A legbiztonságosabb faluban

2018.12.28. 14:00

A Start-programnak hála tudtak fejleszteni Mikekarácsonyfán

Az elmúlt időszakban több fejlesztés is megvalósult a faluban, jórészt a Start-munkaprogram keretében.

Korosa Titanilla

Szabó Józsefné polgármester mutatja a kultúrház udvarán található kiülőt Fotó: Korosa Titanilla

– Harmadik éve veszünk részt a programban, több lehetőségünk is nyílt ennek keretében pályázni, így több sikeres, száz százalékban támogatott fejlesztést megvalósítottunk – mondta el Szabó Józsefné, Mikekarácsonyfa polgármestere. – Két évig főként mezőgazdasággal, növénytermesztéssel foglalkoztunk, ebben az évben pedig a faluszépítésre helyeztük a hangsúlyt.

A polgármester kiemelte a gépbeszerzéseket, hiszen nyertek egy traktort hótolóval, talajmaróval, tárcsával, mulcsozóval és pótkocsival, mely eszközök jó szolgálatot tesznek a falu környezetének rendben tartásánál.

Szabó Józsefné polgármester mutatja a kultúrház udvarán található kiülőt Fotó: Korosa Titanilla

– A munkaprogram keretében emellett több mint 10 fő foglalkoztatására nyílt lehetőség – folytatta Szabó Józsefné. – Sokféle konyhakerti zöldséget termesztünk, évről évre mintegy 4 hektár területen, például tököt is, amiből tökmagolaj készül. Jelentős részét értékesítjük, javarészt a novai intézményi közétkeztetésben használják fel, illetve a rászorulóknak osztunk.

A Start-programban megvalósult a kultúrház kerítésének teljes felújítása mintegy 1,5 millió forintos összegben, az udvarra fedett kiülőt is csináltattak padokkal, asztallal, valamint bővült az eszköztár egy hordozható kemencével, amit a rendezvényeken üzemelnek be. A pályázati támogatás mellett persze saját erőt bevonva is fejlesztik a falut.

– Újjáépült a szabadtéri színpad a halastónál, illetve ugyanott az elkorhadt fahidat is javíttattuk. Itt lenne még munka, hiszen megsüllyedt az út a hídnál, de ennek helyreállítása a közútkezelő hatásköre – magyarázta a polgármester. – Emellett teljes felújításon esett át a mikefai részen a ravatalozó is.

A néhány száz fős Mikekarácsonyfán az adóbevétel elenyésző, csak az állami támogatásokra alapozhatnak, ezért is fontosak a Start-program adta lehetőségek.

– A jövő évben szeretnék még felújítani a haranglábat, valamint a templomkertben álló korpuszt, illetve a horgásztónál kialakítani két esőbeállót, illetve újracserélni a padokat és az asztalokat – sorolta a terveket Szabó Józsefné. – Emellett egyházi támogatással újul meg a templom tetőszerkezete, ezek munkák decemberben el is kezdődtek.

A fejlesztések és tervek mellett Szabó Józsefné kiemelte, hogy a mintegy 320 fős településükön nagyon jó a közbiztonság. Az éves rendőrségi beszámolóból kiderült, hogy náluk volt az évben a legalacsonyabb a bűnesetek száma a lenti járásban. KT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában