Példamutatás

2018.09.13. 07:00

Véradás a botfai gyermekotthonban

Első alkalommal szerveztek véradást tegnap a speciális gyermekotthonban. Természetesen a dolgozók körében, hiszen csak a 18 éven felülieknek van rá lehetőségük.

Fincza Zsuzsa

Bubla János és Fitosné Kámán Tímea is vért adott Fotó: Fincza

Mégis a gyerekek személye volt az egyik fő motiváló tényező: a speciális nevelést igénylő, nem éppen ideális körülmények között felcseperedett srácok így közvetlenül kapták a jó példát.

– Intézetünk telt házzal működik, 48 gyerekről gondoskodunk. Dolgozói kollektívánk igyekszik felmutatni számukra a családi és a társadalmi értékeket, amelyek nagyobb részéről a többségük nem is hallott. Az önkéntes véradás az egyik legértékesebb emberi cselekedet, élvezi a társadalom elismerését, érvényesül a „jótett helyébe jót várj” elve, s hogy intézetünkben is sor került rá, nagyobb eséllyel épül be a gyerekeink értékrendjébe – fogalmazott Dénes Attila, a gyermekotthon igazgatója.

– Ezáltal közelebb kerülünk ahhoz a célunkhoz is, hogy részt vegyünk Zalaegerszeg közéletében és a város befogadjon bennünket.

– Pozitív fogadtatásra talált dolgozóink körében a véradás ötlete – tette hozzá Takács Bernadett, az intézet ápolónője. – Elhatároztuk, jövőre is így kezdjük a tanévet.

Bubla János és Fitosné Kámán Tímea is vért adott Fotó: Fincza

Az első donor, Lérántné Kovács Rozália gyermekfelügyelő a személyes példamutatást tartotta a legfontosabbnak:

– Eddig nem sok jót kaptak ezek a gyerekek az élettől, legalább mi ne sajnáljuk tőlük.

Balassa Gábor gyermekfelügyelő már középiskolás korában donorkodott, s most is az hatott rá, hogy emberi életeket menthet, mint mondta: közvetlenül és közvetve is.

– Ezeknek a gyerekeknek nincs pozitív családképük, sem pozitív társadalomképük. A mi feladatunk, hogy felépítsük nekik – így Hegedüs Erzsébet gyermekvédelmi asszisztens, aki eldöntötte: ezentúl a munkahelyén ad vért.

– Igenis hat rájuk a szép, a jó – szögezte le Bubla János gyermekfelügyelő, aki délutánonként rajzot és éneket tanít a srácoknak.

Fitosné Kámán Tímea pénz­ügyi és gazdasági ügyintéző a 19. véradásával a gyermekotthon presztízsét kívánta emelni. Benkő Lászlóné, a Magyar Vöröskereszt zalaegerszegi területi vezetője és véradásszervezője szerint erre a tegnapi véradás alapján minden esélyük megvan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában