Applikáció és csokoládé

2018.09.26. 07:00

Társadalmi vállalkozást indítanának az autisták érdekében

Az Alapítvány az Autista Gyermekekért több interaktív projekt elindításával igyekszik segíteni a kognitív fejlődési rendellenességben szenvedő fiatalokat.

Benedek Bálint

Győrfy Anikó kuratóriumi tag szerint hiába a sok kampány, a felvilágosítás, az egészséges emberek számára az autizmus továbbra is nehezen érthető meg. Ez a betegség első pillantásra nem látszik, az adott gyermek nehézkes kommunikációját pedig a külvilág sokszor úgy értékeli, hogy az illető nem akar alkalmazkodni, esetleg rosszul van nevelve.

– Az autizmus kutatása harminc éve kezdődött, ekkor alakult az országos szövetség, melynek azóta sok kihívással kell szembenéznie – fogalmazott Győrfy Anikó. – Szerencsére azért vannak szervezetek, amelyek küldetésüknek tekintik, hogy segítsenek az embertársaikon.

A kanizsai székhelyű alapítvány kuratóriumi tagja projektmenedzserként vesz részt egy új, telefonos applikáció kifejlesztésén. A Digitális Autonómia Támogatás az Autizmusspektrumon (DATA) egy olyan keretrendszer, mely az autisták mindennapi életében segít. Elnavigálja őket például egyik pontból a másikba. Ugyanakkor a program egyfajta vizuális napirendet is képes összeállítani, megtervezi a folyamatokat a beteg igényei szerint. A rendszer egyelőre tesztüzemmódban működik, de ha elkészül, akadálymentes életet biztosíthat.

Az alapítvány társadalmi vállalkozást is tervez indítani.

– Hasonlót kizárólag társadalmilag hasznos ügyekben lehet kezdeményezni, mint amilyen például az autisták támogatása – tette hozzá Győrfy Anikó. – Támogat minket a kormány, valamint az Európai Unió is. A bevételt pedig természetesen az autistákra fordítjuk. A tervek szerint jövőre kézműves csokoládé műhely kezdheti meg működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában