Van miért kilátogatni a tóhoz...

2018.09.09. 11:30

A kanizsai önkormányzat több millió forintot költött a Csónakázó-tó fejlesztésére

A Csónakázó-tavat több mint negyven évvel ezelőtt alakították ki, ennek ellenére a tó környezetének fejlesztése csak az elmúlt időszakban vált markánssá. Átnéztük, milyen beruházások valósultak meg az elmúlt 5-6 évben, és milyen további tervei vannak a városnak.

Pásztor András

A nemrég felújított, közel 50 méteres kilátó remek kirándulóhely

A Csónakázó-tó fejlesztését, a környék turisztikai vonzerejének erősítését szinte mindegyik – rendszerváltást követő – képviselő-testület zászlajára tűzte, ám komolyabb beruházások nem valósultak meg.

- Az elmúlt 5-6 évben csak az önkormányzat által kezdeményezett fejlesztések összege meghaladta a 160 millió forintot, és akkor még nem beszéltünk azokról a közjóléti beruházásokról, amelyeket a Zalaerdő Zrt. finanszírozott – kezdte Dénes Sándor polgármester, aki szerint ezen fejlesztéseknek is köszönhetően egyre több program és nagyrendezvény helyszíne lett a Csónakázó-tó.

A városvezetésnek – Karádi Ferenc alpolgármester (balról), Dénes Sándor polgármester és Tóth Nándor
alpolgármester – további tervei is vannak a Csónakázó-tó fejlesztését illetően Fotók: Gergely Szilárd

- Első körben – néhány évvel ezelőtt – kiépült a szennyvízhálózat, majd kerékpáros látogatóközpont épült, ahol biciklikölcsönzésre is lehetőség van – vette át a szót Karádi Ferenc alpolgármester, aki hozzátette: a bringázás népszerűsítése érdekében a városi kerékpárkölcsönző rendszer két dokkoló állomása is itt került kialakításra. Sőt, egy nemzetközi versenyek rendezésére alkalmas XCO-pálya is várja az erdei utakat és kemény terepet kedvelőket.

- Az elmúlt pár esztendőben megújult a hajómodellezők által használt stég és bírói torony, a lovaspálya tribünje, illetve a kajakház is komoly rekonstrukción és bővítésen esett át – folytatta Tóth Nándor alpolgármester, aki jelezte: a fejlesztések közt felajánlások is voltak, a tó egyik fa hídját például egy kanizsai vállalkozó újította fel nem is olyan régen.

A nemrég felújított, közel 50 méteres kilátó remek kirándulóhely

A közjóléti beruházások kapcsán a Zalaerdő Zrt. által finanszírozott beruházásokról is szót kell ejteni, először az erdei tornapálya újult meg, majd idén a kilátó felújítása is megvalósult, ami ismét kedvenc célpontja lett a turistáknak. Ezt egyébként az elmúlt időszak nagyrendezvényei – sárkányhajó-bajnokság, lovas military verseny, spartan race akadályverseny, vagy a nemrég befejeződött OhMyDeer zenei fesztivál – is bizonyítják.

- A tó és környezete fejlesztését még nem fejeztük be, már folyamatban van egy teljesen új, 14 elemből álló játszótér kialakítása, valamint komoly lépéseket tettünk a tó körüli sétány és kerékpárút megépítése terén – sorolta Dénes Sándor polgármester, aki elárulta: egy kisebb vadaspark létesítésében is gondolkodnak, ahol a látogatók testközelből figyelhetik meg a környékre jellemző vadállományt. – Ebben persze a Zalaerdő Zrt. segítségére is számítunk, az eddigi jó együttműködés alapján.

Mint megtudtuk: a jövőbeli elképzelések között egy extrém kötélpálya kialakítása is szerepel, a tó környékén lévő erdő erre remek lehetőséget teremtene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában