A születés hete

2018.08.04. 10:00

Szoptatás világnapja Lentiben – A babának az anyatej a tökéletes táplálék

A szoptatással kapcsolatos hasznos információk mellett játék és babamóka is várta a kicsiket és az anyukákat az anyatejes táplálás világnapja alkalmából szervezett pénteki rendezvényen.

Korosa Titanilla

Balról Kovács Brigitta, mellette Bajsz-Berta Anita a tegnapi babamókán gyerekekkel Fotó: Korosa Titanilla

védőnők szerveztek programot tegnap babáknak és mamáknak a helyi Alkotóházban, ahol először Lapatné Szalai Marianna védőnő, majd Drávecz Gyula alpolgármester is köszöntötte a megjelenteket.

– A szoptatás világhetén tartott rendezvényekkel igyekszünk felhívni a kismamák figyelmét a szoptatás jelentőségére, hogy minél többen és minél tovább táplálják így gyermeküket – mondta Lapatné Szalai Marianna. – A szoptatás egyszerű, természetes dolog, enélkül már kihalt volna az emberiség. Évmilliók bizonyítják, hogy az anyatej összetétele tökéletes, a legmegfelelőbb táplálék a babának, semmilyen tápszer nem tudja felülmúlni. Bajsz-Berta Anita védőnő arra hívta fel az anyák figyelmét a szoptatással kapcsolatban, hogy már a baba megszületését követő egy órán belül ajánlott szoptatni és féléves korig a legjobb kizárólag így táplálni a kicsit. Illetve ajánlatos egészen kétéves korig fenntartani ezt a táplálást, más élelem mellett.

– Manapság a szoptatást is többen túlgondolják – mondta.

– Mi arra ösztönözzük az anyákat, hogy ez egy természetes folyamat, a gyerek igényeit kell nézni, nem pedig mindenképpen ragaszkodni a sokat hallott 3 óránkénti etetéshez. Előfordul, hogy az idősebb családtagok elbizonytalanítják az anyukákat a régi berögződésekkel, de javasoljuk, hogy tartsanak ki tanácsaink mellett. Az anyatej tápanyagértéke magas még a gyermek kétéves korában is, alkalmazkodik a kicsi igényéhez, vagyis, aki tud, az szoptasson minél tovább. A délelőtt folyamán még Sebestyén-Magó Judit mentőtiszt tartott tájékoztatást és bemutatót arról, hogyan is kell helyesen elsősegélyben részesíteni a csecsemőket és a kisgyermekeket, illetve melyek azok az esetek, mikor már mentőt is kell hívni. Majd az anyukák osztották meg egymással szoptatási élményeiket, ami után a jelenlévők zenés-verses-játékos babamókával zárták a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában