A horgász figurája lett nyerő

2018.08.27. 11:30

Szoborépítő verseny és emlékmű újraszentelése a szalmafesztiválon

A szalmaszobor-építő verseny ad sajátos, egyéni arculatot a község falunapi programjának, elsősorban ezzel emelkedik ki a többi település hasonló rendezvénye közül.

Gyuricza Ferenc

A nyertes szobroknál nemcsak készítőik, a gyerekek is szívesen fotózkodnak. Elöl balról jobbra Markó Zsombor, Völgyi Sebestyén és Kalota Rebeka, mögöttük Bekő Attila és Völgyi Éva Csilla Fotó: A szerző

Pál Zoltán polgármester fogalmazott így a szombaton megtartott szalmafesztivál kapcsán. Mint mondotta, bár Kerkaszentkirály neve is első királyunkra, Szent Istvánra utal, ennek ellenére ők nem augusztus 20-án, hanem a rá következő hét végén tartják a település ünnepét.

A program már kora reggel megkezdődött, gyermek és felnőtt horgászversenyt tartottak a Kerka-holtágból kialakított tavon. Ezt követte az ünnepi szentmise és kenyéráldás, majd a falu felújított hősi emlékművét szentelte újra Tüske József plébános. Az emlékmű kapcsán Pál Zoltán annyit mondott: azzal a település valamennyi hőse, így az 1848/49-es forradalom és szabadságharc honvédei, valamint a két világháború áldozatai előtt is szeretnék tiszteletüket és kegyeletüket kifejezni. Az emlékműnél mondott avatóbeszédében Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője szintén az emlékezés fontosságát hangsúlyozta, de szólt a kereszténység védelméről, illetve méltatta államalapító királyunk munkásságát is.

A nyertes szobroknál nemcsak készítőik, a gyerekek is szívesen fotózkodnak. Elöl balról jobbra Markó Zsombor, Völgyi Sebestyén és Kalota Rebeka, mögöttük Bekő Attila és Völgyi Éva Csilla Fotó: A szerző

A délutáni programok során hirdették ki a szalmaszobor-építő verseny eredményét. A fesztivált megelőző napokban ismét szorgos kezek munkálkodtak azon, hogy a faluközpont megteljen látványos kompozíciókkal. Nyerőnek ezúttal is egy rajzfilmfigura bizonyult, a Sajdik Ferenc és Füzesi Zsuzsa által megteremtett Nagy ho-ho-ho-horgász alakját építette fel szalmából egy öt fős csapat.

– Minden évben részt veszünk a versenyen, s több alkalommal is nyertünk már – mondta Völgyi Éva Csilla. – Ugyan az utóbbi két évben nem, de előtte a Hupikék Törpikéinket, a Micimackónkat, valamint a bikaviadalt ábrázoló szoborcsoportunkat is a legjobbnak találta a zsűri.

– A Nagy ho-ho-ho-horgász megépítése az én ötletem volt – tette hozzá Bekő Attila. – Öten dolgoztunk rajta, Horváth József, Gyenes Bertold és Völgyi Péter volt még a csapatunk tagja. Négy estét, valamint egy teljes napot szántunk rá, mire elkészültünk. A legnehezebb magának a figurának az elkészítése, ehhez kell egy váz, arra erősítjük fel a szalmát, majd folyamatos nyírással alakítjuk ki a végleges formát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában