Erő

2018.08.01. 11:30

Hordóval és traktorkerékkel küzdöttek meg Lentiben

Elforgatják a 350 kilogrammos traktorkereket, de elhúzzák a 8 tonnás kamiont is. Ők a „hivatásos” erős emberek.

Korosa Titanilla

A versenyzők 350 kilós traktorkereket forgattak 8 ismétléssel

Nemrég a település gyógyfürdőjében rendezték meg a Megyék csatája országos erős embert versenyt. Látványos, kihívásokkal teli küzdelmet láthatott a közönség. Itt beszélgettünk a megmérettetés főszervezőjével, a vasi csapat egyik tagjával, Gadó Andrással. Adódott a kérdés: hogyan lesz valakiből erős ember.

– A lehetőség mindenki előtt adott, edzőtermekben lehet gyakorolni, ma már minden megyében vannak olyanok, akik próbálkoznak e sporttal – mondta Gadó András.

A versenyzők 350 kilós traktorkereket forgattak 8 ismétléssel

– Én korábban válogatott szinten karatéztam, majd edzőterembe kezdtem járni, onnan jött az erőemelés és az erősport. Részt vettem erős ember tehetségkutató versenyeken, és kinőtte magát a dolog. Ami biztos, hogy sokat kell gyakorolni. Már több szövetség van az erős ember sportban, a versenyzők sok meghívást kapnak, vagyis van hol bemutatkozni, megmutatni ezt a sportot hazai és nemzetközi porondon is. Az elmúlt hétvégi versenyszámok egyike a 8 tonnás kamion elhúzása volt, a feladatot egy speciális hám segítségével kellett végrehajtani. A lengősúlycipelést sem aprózták el, 360 kilóval dolgoztak 15 méteren, majd a váltótárs 130 kilós kofferral sétált vissza.

Gadó András vikingnyomás közben, itt 150 kilót mozgattak meg a versenyzők Fotók: Kósa Róbert/Zalai Hírlap

Megmutatták azt is, hogyan kell két 15 kilós söröshordót tartani, a számok közt szerepelt a speciális vikingnyomás, itt fej fölé emelik a súlyt, 350 kilós traktorkereket forgattak 8 ismétléssel, illetve 146 vagy 168 kilós betonhordót pakoltak 120 centis állvány fölött. – Az erős ember versenyek változatosabbak, mint más súlyzós sportok. Ezeket az eszközöket mindenki otthon legyártja magának, hogy tudjon gyakorolni, és ne élesben próbálja először – folytatta Gadó András. – Ha például egy 60 literes olajoshordót kiöntünk betonnal, az 146 kilós lesz, és már tudjuk is gyakorolni ezt a versenyszámot. Persze szükség van edzőtermi edzésekre és a kiegészítő izomcsoportok fejlesztésére is. Több versenyszámnál nemcsak a súly és az erő a mérvadó, hanem a technika, a kivitelezés is. Emellett, csapatversenyről lévén szó, fontos, hogy a két ember jól taktikázzon, jól dolgozzon össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában