Ünneplés

2018.08.07. 13:15

A negyven halászra emlékeztek Vonyarcvashegyen

Látványos hálóhúzás a strandon, halételek főzése és kóstolása, koszorúzás és koncertek- a balatoni halászok tiszteletére idén is megrendezték a 40 halász emléknapot Vonyarcvashegyen.

Keszey Ágnes

Megkoszorúzták a Balatoni Halászok Emlékművét Fotó: Keszey Ágnes

Réges-régi legenda emlékére rendezték meg immár huszonhatodik alkalommal a 40 halász emléknapot Vonyarcvashegyen. 1729-ben 46 ember halászott a Balaton a jegén, ám a hirtelen támadt nagy szél összetörte a jégtáblát, s hat ember lelte halálát. Megmenekült társaik hálából kápolnát emeltek a Szent Mihály-domb tetején. A két napos program nyitányaként szombaton – hagyományosan – megkoszorúzták a Balatoni Halászok Emlékművét. Az önkormányzat és a balatoni halgazdálkodási cég tisztelgett a hajdani és mai halászok előtt.

A hálós halászatot is kipróbálhatták a strandolók
A két napos emlékünnep a Hévíz Quertett koncertjével zárult a Szent Mihály kápolnában

-Ezt követően a strandon hálóhúzásra került sor a strandolók közreműködésével. Körülbelül 15 kilogramm keszeget és különféle halakat fogtak a nagy halászhálóval, majd a zsákmányt természetesen visszaengedték a tóba, hiszen a Balatonnál nem lehetséges a halászat – idézte fel Illésné Major Julianna, a Művelődési Ház igazgatója. A sportpálya melletti területen pedig már rotyogtak a kondérokban a finomabbnál finomabb halételek. Tíz főzőcsapat jelentkezett a rendezvényre, az elkészült étkeket halászlevet és sült halat – nem csak készítőik, hanem a vendégek is megkóstolhatták. A nap zárásaként a víziszínpadnál zenés estre és tűzijátékra várták az érdeklődőket.

Megkoszorúzták a Balatoni Halászok Emlékművét
Sült halat is kóstolhattak a vendégek

-Vasárnap a 40 halász emlékhelynél a legendabeli halászokra emlékeztünk koszorúzással, nagy örömünkre a dombormű alkotója, Németh János keramikusművész is jelen volt az ünnepségen. Az ünnepi szentmisét követően este a Hévíz Quertett adott koncertet a kápolnában, amely méltó koronája volt az ünnepségnek- mondta el Illésné Major Julianna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában