Velodrom

2018.07.12. 07:00

A nyugat-magyarországi kerékpáros edzőcsarnok Nagykanizsán épül

Pályakerékpáros edzőcsarnok, azaz egy velodrom építését jelentették be tegnap a dél-zalai városban. A leendő létesítmény a sport- és rendezvényközpont mellett kap majd helyet.

Pásztor András

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, Révész Máriusz kormánybiztos és Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A tájékoztatón elsőként Dénes Sándor polgármester villantotta fel Nagykanizsa kerékpárosbarát beruházásait: a kerékpárutak építését, az XCO-pálya kialakítását és a városi közösségi kerékpáros rendszer működtetését. Mint mondta: rövidesen a Csónakázó- tó körüli sétányon is lehet tekerni, s egy új kerékpáros létesítmény is épül.

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, Révész Máriusz kormánybiztos és Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

– Ez egy velodrom, azaz pályakerékpáros edzőcsarnok lesz – jelentette be Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, aki emlékeztetett: a kormány egy éve döntött úgy, hogy a fővárosi velodrom mellé további kettőt épít, egyet Debrecenben, egyet pedig az ország nyugati fertályán. – Hét dunántúli város pályázott, s a kanizsai pályázat volt meszsze a legátgondoltabb, hiszen a konkrét helyszín mellett a leendő működtetésre vonatkozóan is remek ötletei voltak, vannak az önkormányzatnak.

Nem csak a versenysportot érinti a beruházás

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke arról szólt, hogy egy fedett kerékpáros körpálya nemcsak a versenysportot szolgálhatja ki, hanem a kerékpársport iránt fogékony tömegeket is, és az utánpótlás megteremtésében is komoly szerepet játszhat egy ilyen beruházás.

– Az elmúlt évtizedben sokat dolgoztunk azért, hogy Nagykanizsa és térsége, azaz Murafölde a kerékpáros turisták kiemelt célpontja legyen – fogalmazott Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, a térség parlamenti képviselője, aki szerint a Velodrom a szomszédos országokból is vonzza majd a kerékpáros csapatokat.

A kanizsai Velodrom egy 200 méteres körpálya lesz lelátóval, kiszolgáló helyiségekkel. Becsült költsége 2–3 milliárd forint, kivitelezése várhatóan 2020-ban indul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában