Eddig nem akadt sok dolguk

2018.07.10. 07:00

Állandó készenlétben vannak a vízimentők a balatoni strandokon

Az idei szezon kevés feladatot adott a vízimentőknek, köszönhetően az időjárásnak is. Erről számolt be Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, akit a hétvégére halasztott Balaton-átúszás kapcsán kérdeztünk.

Arany Gábor

Wágner Barbara és Lengyel Tamás Örs a keszthelyi városi strandon teljesít szolgálatot Fotó: Keszey Á.

Az 1999. év őszén Zánkán megalakított civil szervezet elnöke úgy fogalmazott, a májusi kánikula után eddig nem is volt nyár, emiatt kevés volt a fürdőző, persze így is akadt munkájuk. Az elmúlt pár hétvége szeles napjain elsősorban a sekély vízben elakadt vitorlások kivontatásában segédkeztek. Bekövetkezett ugyan néhány tragédia is a Balatonnál, ezekről azonban kiderült, hogy az áldozatok különböző betegségek és nem az egyébként fő ok, az emberi felelőtlenség miatt vesztették életüket.

Wágner Barbara és Lengyel Tamás Örs a keszthelyi városi strandon teljesít szolgálatot Fotó: Keszey Á.

Bagyó Sándor elmondta, hogy most hétvégén két helyszínen adnak majd szolgálatot, mert a 36. tóátúszással egy napon rendezik meg első alkalommal Fonyód és Badacsony között a tó átevezését is. A két rendezvény biztosításához tíz hajóval járulnak hozzá, kettő ezekből sürgősségi beavatkozásra alkalmas felszerelést és személyzetet szállít.

A szakszolgálatnak egyébként a Balatonon 8 mentőhajója áll készenlétben és a tó 57 strandján adnak szolgálatot, ezeken kívül az országban további 21 fürdőhelyen állnak készenlétben a segítségnyújtásra az egyesület kiképzett vízimentői, akik az évek során több ezer bajba került embernek nyújtottak segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában