Megszépül a homlokzat

2018.06.22. 14:37

Állami támogatással valósul meg az iharosi kiállítóház felújítása

A kivitelező hozzálátott az iharosi kiállítóház homlokzati felújításának. A kiállítóházban elsősorban helytörténeti-művészeti gyűjtemények kapnak helyet.

Horváth-Balogh Attila

A szakemberek a munkálatok keretében elvégzik a homlokzat színezését is

Mint azt Horváth Győző, a település polgármestere elmondta: a Belügyminisztériumhoz nyújtottak be pályázatot a kistelepülések támogatása pályázati program keretében, melyen 1,2 millió forintot sikerült nyerniük. A támogatást az egykori községháza, majd tűzoltószertár épületének külső felújítására fordítják.

A szakemberek a munkálatok keretében elvégzik a homlokzat színezését is

- Az épület már most is kiállítóházként és helytörténeti gyűjteményként működik, s ezt a funkcióját szeretnénk tovább bővíteni – mondta a polgármester. – Már egy ideje folyamatosan gyarapítjuk a benne látható kiállítási anyagot, állandó kiállításunk a pálos rendet és a pálos hétköznapokat mutatja be, hiszen az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendnek van kötődése Iharoshoz, tagjai évszázadokon át jelen voltak a településen. Ezen kívül most még egy falvédő-kiállítás van az épületben. Tervezzük, hogy a falu történetét bemutató tablókat helyezünk el, illetve a helyi származású, sajnos, már nem élő festőművész, Borszéki Ildikó alkotásaiból is készítünk egy tárlatot. Továbbá szeretnénk a megyei múzeumból visszahozni az iharosi középkori romtemplom anyagát.

Mindehhez méltó környezetet teremt az önkormányzat: az 1800-as évek második felében épült kiállítóház belső terét már szinte teljesen felújították, most a homlokzat renoválása zajlik, illetve kijavítják a tetőzet hibáit. A homlokzaton a vakolathibákat korrigálják a szakemberek, a tető alatt kilógó szalufákat lambériával burkolják, a felületet lefestik, az alsó szint nyílászáróit szeletelt téglákkal rakják körbe, díszítés gyanánt. S természetesen, a kivitelező elvégzi a megújult falfelület színezését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában