Csökkenő betegszám

2018.04.26. 11:00

Az egerszegi háziorvosi ügyeleten egyre kevesebb felnőtt fordul meg

Tíz éve működik a kistérségi alapellátási ügyeleti rendszer. Az előző évi tapasztalatokat a közelmúltban tekintette át a város önkormányzata.

Szabó Judit

A Botfy utcai épület felújítása befejeződött Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A 2008 elején létrehozott kistérségi háziorvosi ügyelethez 79 település több mint százezer lakosa tartozik. A háziorvosi sürgősségi ellátás zalaegerszegi telephellyel működik, ahol napközben 3 felnőtt és 1 gyerekorvos, 22 óra után 2 felnőtt és 1 gyerekorvos teljesít szolgálatot. A diszpécserközpont közös a mentőszolgálattal. Az ügyeletnek két gépkocsija van arra az esetre, ha házhoz kell menni a beteghez. A feladatok megoldásában tavaly 63 orvos vett részt, köztük nyugdíjas háziorvosok és egyéb szakorvosok is.

A Botfy utcai épület felújítása befejeződött Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A központi ügyelet eddigi működése során 2015-ben látták el a legtöbb felnőtt beteget, több mint 15 ezer esetük volt, majd folyamatos csökkenés után tavaly 10.050 felnőtt fordult hozzájuk. A gyermekügyeleten 7108 főt láttak el 2017-ben.

A betegek többsége ambuláns ellátást vett igénybe, kevesebben hívták ki telefonon az orvost. A diszpécser ilyenkor eldöntötte az eset súlyosságától függően, hogy mentőt vagy háziorvosi ügyeleti kocsit küld. Legtöbbször heveny koszorúér-problémák és agyi történések, magas vérnyomás szélsőséges eltérései, vérhányás, görcsös állapotok, epilepszia, fulladás, orrvérzés, tüdővizenyő, a vércukorszint leesése, allergiás reakció, mérgezések, sérülések miatt indult mentő. A háziorvosi ügyeleti személyzet sokszor láz, hányás, hasmenés, fájdalmak, idült betegségek fellobbanása, magas vérnyomás, hasi kórképek, pszichiátriai tünetek, halottvizsgálat és helyszínelés, vagy szociális okokkal összefüggő problémák miatt vonult ki.

A kistérségi ügyelet tavaly 168 millió forintból gazdálkodott, a bevételből 95 millió forintot az állam, 69 milliót az illetékességi terület önkormányzatai biztosítottak, derült ki a sürgősségi ellátást működtető Egészségügyi Alapellátási Intézmény beszámolójából. Személyi juttatásokra közel 48 millió forintot, járulékokra 11 milliót, dologi kiadásokra több mint 105 millió forintot fordítottak, az utóbbinak jó részét, több mint 85 millió forintot a számlás ügyeleti díjak tették ki. Beszerzést egy esetben bonyolítottak le, a meghibásodott defibrillátort új készülékre cserélték. Felújítás 2017-ben nem volt, idén viszont már lezajlott a Botfy utcai épület teljes rekonstrukciója, május másodikától már nem a rendelőintézetben, hanem ismét a régi helyen folyik majd az ellátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában