A jövő technológiái

2018.03.02. 11:00

Legújabb technológiák, gyakorlati előadások a gimnázium szakmai napján

Húsz éve ad lehetőséget a megyeszékhelyi szakgimnázium a növendékeinek arra, hogy szakmai nap keretében leendő szakmájuk aktuális újdonságaival megismerkedjenek.

Arany Horváth Zsuzsa

A villamosipari és elektronikai munkaközösség jóvoltából a 10. osztályos Farkas Máté és Dóra Zsombor Pankasz László segítségével ismerkedik a fényforrások legújabb generációival

- Minden tanévben megrendezzük a szakmai napot, minden szakágunkban, így az építészet, a műszaki informatika, az épületgépészet és a villamosipar területéről érkeznek a partnerszervezetek képviselői, hogy bemutassák szakmájuk újdonságait, a szakterületek fejlődését – mondta Némethyné Lövey Zsuzsanna igazgató, amikor a 420 tanulót okító intézményben jártunk tegnap délelőtt. Amikor is hagyományos tanítási órák helyett olyan előadásokat hallhattak és szakmai gyakorlati bemutatókat láthattak a diákok, amelyek a mesterséges intelligencia, az android programozás, a színelmélet, a természetes burkolókövek, a dekor bevonatok, az intelligens kaputelefonok és robotok, a kazánok, hőszivattyúk, szolár rendszerek világába vezették őket, naprakész ismereteket nyújtva.

Rideg János bemutatója az építész munkaközösség programja keretében Fotó: Pezzetta Umberto

- A legújabb technológiákkal, eszközökkel testközelből találkoznak a tanítványaink, örülünk, hogy számos cég támogatja törekvéseinket. A gyerekek később elmondják, milyen élményekkel gazdagodtak, tehát a visszacsatolásról is gondoskodunk.

A korszerű tananyag átadásának sikerét jelzi, hogy a Széchenyi-szakgimnáziumból négy tanuló is bejutott az országos szakmai tanulmányi verseny legjobbjai közé.

Bemutató a világítástechnika újdonságairól

A termekbe bekukkantva mi is találkozhattunk a villanyszerelőkkel, erősáramú technikusokkal és automatikai technikusokkal, számukra Petrics István munkaközösségvezető szervezett programot. Ottjártunkkor Pankasz László, a budapesti székhelyű ELMON Hungaria Kft. – egyébként Zalaegerszegről származó – munkatársa mutatta be a professzionális világítástechnikai tervezést.

- A gyerekeknek megmutattuk az egyik partnercég szemléltető bőröndjét, amelyben a különböző vonalvilágító, süllyesztett spotlámpák, mennyezeti fényforrások működés közben tanulmányozhatók – mondta Pankasz László. – A LED-es technológia lehetőséget ad arra, hogy egészen kis méretű szerkezeteket hozzanak létre, ami a hagyományos izzókkal nem volt lehetséges. A melegfényű LED-ek is megvizsgálhatók itt.

A villamosipari és elektronikai munkaközösség jóvoltából a 10. osztályos Farkas Máté és Dóra Zsombor Pankasz László segítségével ismerkedik a fényforrások legújabb generációival

Ezekről a szakokról a technikusi képzés után a villamosmérnöki egyetemi szakot is megcélozzák a végzősök, de aki a munkát választja, az is válogathat az állásajánlatok között, s természetesen külföldön is sokan kamatoztatják, amit a Széchenyiben tanultak. Nemsokára érkezik majd élménybeszámolóval például az a négy éve végzett diák, aki Kanadában találta meg a számítását.

Az informatika fontos szerepet játszik a jövőben

A jövő legfontosabb szakága az informatika, amely gyökeresen átalakítja az életünket, így a Széchenyiben erre külön hangsúlyt fektetnek. Kókai György tanár úrtól (aki egyetemi oktató is, s a fővárosi Neumann Jánosról elnevezett informatikai középiskolában tanított) megtudtuk, az informatikai munkaközösség igyekszik a jövő gyakorlati kihívásaira felkészíteni a tanítványokat. Az eredményt fémjelzi, hogy a február elején zajlott országos androidos programozó verseny döntőjében 34 induló közül 8. helyezést ért el játékprogramjával négy növendék. Farkas Benjámin, Szabó Dominik, Deák Péter és Pintér György programja be is került az interneten elérhető játékáruház kínálatába. A diákok egyre többen célozzák meg a felsőoktatást. Tegnap a kanizsai egyetemi kampusz tanárát is hallhatták többek közt a mesterséges intelligenciáról. Ezt a szakmát nem könyvekből, hanem a kutatások eredményei alapján lehet tanítani, vélte Kókai György.

Újítások az építészet területén

Az építészet szakirányon modern festékekkel ismerkedtek a délelőtt folyamán.

- A mi szakirányunkban többek között a kémiai kutatások révén folyamatosan kerül a piacra új anyag, festék, technológia – mondta Vöröss Judit építész tanár, hozzátéve, széles palettán kell naprakésznek lenniük. – Most épp a legvékonyabb felületekre felvihető rozsdátlanító anyagokat próbálhatjuk ki. Igyekszünk olyasmit hozni, ami a tanműhelyben nem elérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában