Modern Városok Program

2018.03.07. 18:20

Új elemekkel bővül a Modern Városok Program zalaegerszegi szerződése

A Hevesi Sándor Színház felújítása is bekerülhet a Modern Városok Program fejlesztései közé, jelentette be a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján.

Varga Lívia

Fotó: Seres Péter

Kósa Lajos hangsúlyozta: az MVP a valaha volt legnagyobb vidékfejlesztési program, amely 2 millió városlakót, az agglomerációkban élőkkel együtt pedig összesen 6,5 millió embert érint és 2022-ig valósul meg, országosan mintegy 3500 milliárd forintból. Zalaegerszegen és a városhoz kapcsolódóan 240 milliárd forint összegű beruházást terveznek a program keretében.

A miniszter kiemelte: az összeg nagyobb részét a megyeszékhelyet az M7-es autópályával összekötő M76-os gyorsforgalmi út megépítése, valamint a Zalaegerszeg és az M8-as út közötti kétszer kétsávos kapcsolat létrehozása teszi ki. Hozzátette: a szerződéskötés óta felmerült újabb terveket minden várossal megtárgyalják, ezért érkezett Zalaegerszegre.

Modern Városok

Kósa Lajos felidézte: a Modern Városok Program szerződésében 15 milliárd forintot különítettek el egy intermodális csomópont létrehozására, ám a későbbi tárgyalások során felmerült, hogy ezen összeget más fejlesztésekre csoportosítják át, egyebek mellett erről is egyeztetett tegnap a városvezetőkkel.

A miniszter által „igazi zalaegerszegi specialitásnak” nevezett, Mindszenty József nevével fémjelzett komplex belvárosi turisztikai rehabilitációs program az eredeti terveknek megfelelően, bár az azokban foglaltaknál nagyobb forrásigénnyel szerepel az MVP-ben, ám a kormány kiegészíti az eredeti összeget. Az uszodaberuházás, valamint az alsóerdei sport- és rekreációs központ létrehozása a terveknek megfelelően halad, jegyezte meg Kósa Lajos.

Fotó: Seres Péter

Iparfejlesztés

Az iparfejlesztések között a logisztikai központ és konténerterminál kialakítását említette, kiemelve: a beruházás második ütemeként az északi ipari parkhoz iparvágányt építenek. A miniszter elmondta: a kormány stratégiai elképzelése, hogy minden színházat felújítanak Magyarországon, köztük a zalaegerszegit is, a beruházási döntéshez azonban szükséges az engedélyes és a kiviteli tervek elkészítése. Ennek kapcsán Vigh László országgyűlési képviselő arról beszélt: az épületben teljes nyílászárócserére lenne szükség, továbbá az elektromos hálózat és a fűtési rendszer rekonstrukciójára. Mindez a becslések szerint 1,5-2 milliárd forintos beruházás.

Balaicz Zoltán polgármester hangsúlyozta: ilyen léptékű fejlesztésre Zalaegerszeg történetében nem volt példa. Új programpontként említette egy új mentőállomás építését, amely mintegy 700 millió forintból valósulhat meg, továbbá a TOP-ból kimaradó kerékpárutak felújítását, a belső tehermentesítő út folytatását, új sportcsarnok építését vagy a régi teljes felújítását (ez a támogatás függvénye), és a KISZÖV-székház teljes rekonstrukcióját.

Az egerszegiek által nagyon várt uszodaberuházásról pedig elmondta: kiírták a közbeszerzést, így néhány hónap múlva az alapkőletétellel indulhat a beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában