Fiume emléknap

2018.03.03. 09:00

Horvátok és magyarok barátságát ünnepelték Csurgón

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is részt vett tegnap a somogyi kisváros Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnáziumában megrendezett Fiume emléknapon.

Benedek Bálint

A találkozó résztvevői, balról: Szászfalvi László, Inkei-Farkas Márton, dr. Semjén Zsolt és Füstös János Fotó: Gergely Szilárd

- A horvát-magyar barátság a szívügyem – fogalmazott az esemény előtt tartott sajtótájékoztatón dr. Semjén Zsolt. – Különös aktualitást ad a találkozásnak a horvát-magyar kiegyezés évfordulója, ami rámutat arra, hogy e két nép sorsközössége az egyik legszorosabb dolog a közép-európai térség történetében. Szent László óta államszövetségben vagyunk és a kiegyezés mégiscsak Fiume gazdasági, kulturális fellendülésének egy fénykora volt.

A találkozó résztvevői, balról: Szászfalvi László, Inkei-Farkas Márton, dr. Semjén Zsolt és Füstös János Fotó: Gergely Szilárd

Megjegyezte: a magyarság a Kárpát-medencében boldog lenne, ha annak az autonómiának csak a töredéke megilletné, mint amiben a kiegyezés után horvát barátainknak része volt.

- Dr. Antall József idején óriási segítséget kapott Horvátország az önvédelmi háborújában – tette hozzá. – Egyszóval a szuverenitásuk nagyban függött az Antall kormány támogatásától. Még akkor is, ha ezt a Dráva másik oldalán néhányan el akarják felejteni. Az, hogy a horvátok az Európai Unió tagjai, abban nagy szerepe van Orbán Viktor miniszterelnöknek, hiszen az uniós elnöksége idején történt a felvételük.

A miniszterelnök-helyettes úgy érzi, miközben ránk tör az iszlám tömeges migrációja, akkor tudunk ezzel szemben védekezni, ha nemzeti kormányaink vannak.

Nem véletlen a dátum és a helyszín sem

Az emléknap ötlete a Fiume Barátai Egyesülettől származik, akik a csurgói önkormányzattal közösen első alkalommal emlékeztek a kiegyezés 150. évfordulójára.

- Ebben az évben 100 éve, hogy Fiumét is elveszítettük, mely az egyetlen tengeri kikötőnk volt – mondta Inkei-Farkas Márton, az egyesület ügyvezetője. – A dátumra emlékezni kell, s azért Csurgóra esett a választás, mert a város az elmúlt századokban kapcsolatban állt a tengermelléki város intézményeivel.

Füstös János polgármester megnyitó beszédében fontosnak tartotta kiemelni: szeretné, ha újra szorosabb kapcsolat fűzné össze a településeket. A városuk jövőre ünnepli 1000. születésnapját, ez a kapcsolat pedig tovább gazdagítaná a történelmüket.

Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője szerint a kapcsolatok nélkül a világ nem fejlődhet.

- Mi olyan Európában hiszünk, ami a nemzeteké – folytatta. – Büszkék lehetünk arra, hogy bármi jöhetett, a horvát és magyar nép – különösen itt a határ mellett – barátságot ápolt egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában