Tablók

2018.03.28. 11:00

A paraszti társadalom felszámolásáról nyílt kiállítás Kanizsán

Különleges, szabadtéri kiállítás nyílt kedden a Thúry György Múzeumban. A rendhagyó, Sorsfordítás című tárlat a paraszti társadalom felszámolását mutatja be.

Szabó Zsófia

Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

A tárlaton látható tizenkét tabló a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Országgyűlés Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága a vidéki városok közül elsőként Nagykanizsán tekinthető meg, május elejéig. Az illusztrált, hangosbemondóval is ellátott embernagyságú képek a parasztság 1945-62 között átélt kínjait, üldöztetését mutatja be.

Fotó: Gergely Szilárd/Zalai Hírlap

A kiállításon Száraz Csilla múzeumigazgató köszöntője után Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő, államtitkár mondott beszédet. Kiemelte: a magyarság gerincét alkotó paraszti társadalom felszámolása szovjet mintára működött. A közelmúltban történt dolgokat sokáig titkolták, elhallgatták, pedig a történtek sokak számára ma is „zsigeri valóságot” jelentenek a politikus szerint.

Ezt követően Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke tárlatnyitó beszédében arról beszélt, hogy a történteket nem szabad elfelednie a jövő nemzedékének sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában