Vad

2018.02.10. 08:00

Agancsot talált? Sokba kerül, ha hazaviszi...

A februártól márciusig tartó időszakban vetik le agancsaikat a szarvasbikák. Először az öreg és az ígéretes, középkorú egyedek, végül a spíszerek, az első agancsú bikák szabadulnak meg fejéküktől, amik több szempontból is értékesek.

Szabó Zsófia

Meleg László vadászmester egy közel négy kilogrammos agancsot mutat, ami ígéretes bikáé volt. Három év múlva kapitális lesz a vad Fotó: Szakony Attila

Egyrészt sokat érnek a vadászatra jogosult szervezetnek: az elhullajtott agancsot tanulmányozva kaphatnak pontosabb képet a szakemberek az adott területen élő vadállományról. A fekete piacon is sok pénzt ér az agancs: súlyos pénzeket fizetnek kilójáért az illegális gyűjtőknek a felvásárlók, akik tovább adják, bel-és külföldre. Hazánkban zömmel dísztárgyakat készítenek belőle, határon túl, merthogy tonnaszám megy ki az országból, a barkás agancsból ajzószereket is gyártanak.

képen látható középkorú, ígéretes bika agancstömege a hozzáértők szerint 7-8 kilogramm is lehet Fotó: Szilágyi András

– Csak írásbeli engedéllyel lehet gyűjteni az agancsot – ezt mondta Meleg László vadászmester, vadgazda mérnök, az Erdőgazdasági Dolgozók Vadásztársaságának tagja.

Meleg László vadászmester egy közel négy kilogrammos agancsot mutat, ami ígéretes bikáé volt. Három év múlva kapitális lesz a vad Fotó: Szakony Attila

– Mindenképpen kell engedélyért folyamodni, mivel az agancs a vadászatra jogosult szervezet tulajdona. Anélkül lopásnak számít az eltulajdonítása. Azonban tény, kevesen nyújtanak be kérelmet. Társaságunk ad ki engedélyeket a már ismert, megbízható embereknek, akik le is adják nálunk a talált agancsot, amiért természetesen fizetünk is nekik, normál árat.

Amennyiben a vadásztársaság nem tart igényt a megtalált, leadott agancsra, arról szintén igazolást állítunk ki, melyet a gyűjtő megkap. Persze, gyakran találkozunk olyanokkal is az erdőben, akik illegálisan gyűjtik. A jogosult erdészeti szakszemélyzet, a hivatásos vadász, jelvénnyel, igazolvánnyal ilyenkor bárkit, a békés, céltalan túrázókat is megállíthatja az erdőben és tudakolhatja a természetjárás célját. Más kérdés, ha agancsot is talál náluk.

Azt azonnal lefoglalhatja, rendőrt hívhat, majd a gyűjtő ellen eljárás indulhat – összegezte Meleg László. Hozzátéve: a vad nyugalmának megzavarásából más problémák is adódhatnak. Az állat menekülés közben az útra kerülhet, ahol közúti balesetet okozhat. Vannak, akik kutyákkal vagy hurkok kifeszítésével próbálkoznak az agancs megszerzésével. Utóbbiba a menekülő állat fejéke beleakad, majd leszakad az agancstőről, ami ki is törhet. Ez pedig állatkínzásnak minősül, ami bűncselekmény.

Fiatal korához képest jó koronája van ennek a bikának Fotó: Varga György MTI

- Pedig korántsem rövid, elég összetett folyamat az agancs fejlődése – folytatta a vadgazda mérnök. – Évről évre leválik a szarvasbikák, késő ősszel pedig az őzbakok agancsa, hormonális okok miatt. A falósejtek elkezdik az agancs rózsatövének tetejét enni, ami később magától le is esik a vadról, akár legelés vagy árokugrás közben. Ezt követően kezd el újra nőni az agancs. A folyamat augusztusig tart. Akár tizenhárom kilogrammos szín csontot is képesek növeszteni. Először úgynevezett szőrös, vérerekkel átszőtt barka alatt fejlődik. Ekkor a bika is óvatos: vigyáz az agancsra, nehogy megsérüljön. Amint készen vannak az agancsok, fákon, bokrokon tisztítja és közben ledörzsöli a barkát. Ilyenkor, ahogy más körülmények közt sem szabad zavarni a vadat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában