Szabályok

2018.01.03. 14:58

Tíz évesnél fiatalabb kocsi kell a zalai taxisoknak is

Az új évvel új, szigorúbb szabályok léptek életbe a taxiszolgáltatásban. a szolgáltatáshoz kapcsolódó műszaki követelmények szigorodása azonban nem érhette váratlanul a taxisokat, mert egy korábbi kormányrendeletből már ismertek, csak a türelmi idő tartott eddig.

Hajdú Péter

Lipovics Miklósnak is új autót kellett venni. Még a régi is jó volt, de túllépte a tíz évet, azzal már nem taxizhatott volna

Januártól csak 10 évesnél fiatalabb autóval lehet taxizni, miután lejár a 2015-ös kormányrendeletben meghatározott türelmi idő. Az új előírások szerint 2018 elejétől taxiszolgáltatás csak két oldalon két-két ajtós, légkondicionált gépkocsival nyújtható.

A 10 éves korhatár egyébként az Euro III-as környezetvédelmi besorolásba, illetve az elektromos motorral közlekedőkre vonatkozik, míg az Euro IV-es besorolású motorral felszereltek esetében csak 7 évnél fiatalabb gépkocsikra adhatnak taxiengedélyt. Az autókra vonatkozó műszaki előírások között szerepel az is, hogy csak olyan autóval lehet taxizni, amely gumiabroncsainak teljes futófelületén a mintázat magassága a három millimétert eléri.

Követelmény még, hogy minden üléséhez legyen biztonsági öv, a vezetőnél és a jobboldali első ülésnél beépített légzsák és blokkolásgátló berendezés (ABS).

Lipovics Miklósnak is új autót kellett venni. Még a régi is jó volt, de túllépte a tíz évet, azzal már nem taxizhatott volna

Teljesíthetők voltak-e a feltételek, illetve mekkora anyagi terhet róttak a taxisokra? – érdeklődtünk zalaegerszegi drosztokon. Egyébként feltűnő, hogy a megyeszékhelyen a legtöbb taxi új. Mint a taxisok elmondták, majdnem mindegyiküknek kocsit kellett cserélni.

– Erre az évre meg kellett újítanunk a taxis vizsgát is, és ami nagyon érzékenyen érintett bennünket, hogy a tíz éves autókat 2017. végéig ki kellett futtatni. Jöttek még olyan speciális előírások, mint a dupla légzsák, blokkolásgátló, a klíma. Nekem is új autót kellett vennem tavaly. Ebben már Euro VI-os motor van. Szerintem ez a tíz éves korhatár nagyon merev szabály. Nekem is azért kellett újat vennem, mert tavaly töltötte be az előző autóm a tíz évet. Annak ellenére kellett cserélnem, hogy csak 160 ezer kilométert futott, ami semmi. Nem lehetett mást tenni, ha tovább akartam taxizni, cserélnem kellett, ez az új autó elvileg tíz évig futhat – mondta a pontház melletti drosztnál Horváth Imre taxis.

Horváth Imre nemrég vett új autójában adja a blokkot.

– Olyan kocsikat kellett eladnunk, hogy kész méreg. Nekem egy Passatom volt, tíz és fél éves, és volt benn 290 ezer kilométer. Gyári állapotú volt. nem lehetett mit csinálni, a rendelet szerint fiatalabb autót kellett venni. Újra vizsgázni, tanfolyamot elvégezni. Ez Euro V-ös motorral megy, a csomagtér űrtartalmának legalább 500 literesnek kell lenni, ez is előírás. Akkora kiadást jelentett mindez nekem, nem vagyok biztos benn, hogy még ki tudom gazdálkodni. Kevés a nyugdíjam, azért taxizok – említette a mozi előtt Lipovics Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában